Paardengedrag en welzijn

Paula van de Geest
12.00 uurPK 3
14.30 uurPK 3

Heb je een probleem met je paard? Vertoont hij ongewenst gedrag of begrijp je gewoon niet waarom hij op een bepaalde manier reageert? Paula van de Geest is ORUN Instructeur Paard en Gedrag. Aan de hand van haar ervaring met haar eigen paard geeft ze inzicht. “Veel misverstanden hebben te maken met miscommunicatie, vaak omdat mensen teveel de neiging hebben een paard te vermenselijken. Het gebeurt ook wel dat paarden ergens last van hebben, maar dat dat door ons wordt opgevat als vervelend gedrag.” Om aan te geven dat het ons allemaal kan overkomen dat we een paard niet goed begrijpen, gaat Paula’s verhaal over haar merrie Zelda. “Zij heeft al zoveel verschillende vormen van gedrag laten zien. Het klinkt misschien wat zweverig, maar ik heb het gevoel dat dit paard op mijn pad is gekomen zodat ik me nog verder kan ontwikkelen.” Paula zal heel eerlijk vertellen wat er niet goed ging en waar ze zelf een verkeerde inschatting maakte. “Ik denk dat het leerzaam is om zoiets ook te delen. In mijn lezing wil ik vooral focus leggen op gedrag dat vaak voortkomt uit ongemak of pijn. Zoals singelnijd, bokken met rijden of heftige reacties bij aanraken. Omdat ik zelf een merrie heb, merk ik ook dat `merriegedrag` een term is geworden, die te pas en te onpas wordt gebruikt en waardoor merries soms minder serieus worden genomen als ze ongemak aangeven.” Paula is tevens Q4 HorseProfile coach. Daardoor is ze ook goed in het kijken naar mensengedrag. “De wisselwerking tussen paard en eigenaar nader bekijken, kan veel miscommunicatie oplossen.”

Paula van de Geest raakte na haar rechtenstudie aan het werk in de marketing en communicatie. Maar het paardenvirus kriebelde, dus ze deed daarnaast de opleiding tot Instructeur Paard en Gedrag bij E-quine.com van Annemarie van der Toorn. Tegenwoordig combineert ze een marketingbaan op kantoor bij de FNRS met een eigen bedrijf, waar ze mensen met probleempaarden begeleidt en les geeft in grondwerk (aan de hand, dubbele longe of los). Haar bedrijf heet Paula van de Geest Paardengedrag en -welzijn. Meer info vind je op www.paulavandegeest.nl

Succesvol paarden trainen lukt alleen als we de signalen die het paard uitzendt serieus nemen en we ook naar onszelf durven kijken.