Pijnherkenning bij het paard, hoe werkt dat?

Thijs van Loon
11.00 uurPK 9
13.30 uurPK 9

Een mens kan zeggen waar het pijn doet en hoeveel. Een paard niet. Thijs van Loon heeft samen met andere onderzoekers en studenten onderzoek gedaan naar verschillende manieren van pijnherkenning bij paarden. Hij gaat in op het nut en de beperkingen van VAS-scores, die ook bij de mens gebruikt worden voor pijnscoring. Ook bespreekt hij het gebruik van samengestelde pijnschalen. Deze zijn ontwikkeld en wetenschappelijk getest voor diverse soorten pijn (o.a. acute orthopedische pijn, pijn na een operatie en pijn bij acute koliek). Een belangrijke ontwikkeling is het gebruik van gezichtsexpressie, een methode die bij het paard ook door verschillende wetenschappelijke onderzoeksgroepen, waaronder die van Universiteit Utrecht, is onderzocht. Na deze lezing, die wordt verduidelijkt met foto’s en filmmateriaal, kijk je thuis beslist anders en beter naar je eigen paard. Je gaat zelf oefenen met VAS scores en kunt thuis met de pijn- en welzijns app (EPWA) verder.

Naast het kijken naar pijnsignalen bij het paard zal Thijs ook ingaan op het werk bij de Donkey Sanctuary in Engeland, waar bij ezels ook onderzoek wordt gedaan naar pijnsignalen bij acute en chronische pijnklachten.

Thijs van Loon begon als medisch bioloog, maar studeerde in 2000 ook af als dierenarts. Hij werkte in de paardenkliniek van dierenhospitaal Visdonk in Roosendaal. Na drie jaar vertrok hij naar de Universiteits Kliniek voor Paarden in Utrecht, waar hij zich specialiseerde tot anesthesist. Hij is teamleider van de afdeling Anesthesiologie en Intensive Care en combineert klinisch werk in OK en IC met onderwijs en klinisch toegepast onderzoek.

“Ondanks het feit dat paarden vluchtdieren zijn, kun je aan hun gezichtsuitdrukkingen heel goed aflezen of en hoeveel pijn ze hebben.”