Paardvriendelijk paardrijden?

Amber Koppen
12.00 uurPK 11
13.30 uurPK 8

Paardvriendelijk paardrijden, bestaat dat? Paardendierenarts en chiropractor Amber Koppen onderzoekt het tijdens haar lezing. Om tot een goede definitie van ‘vriendelijk rijden’ te komen, kijkt ze naar de biomechanica van het paard. En dan valt er al snel iets op: “Het is zieliger om twee uur met een ongetraind paard door het bos te stappen dan om op een correct getraind paard een proefje te rijden. Dat is geen mening, dat is pure biomechanica.” Want een paard moet getraind worden om ons te kunnen dragen. Wie het welzijn onder het zadel dus wil verhogen zal echt een bepaald trainingsplan moeten doorlopen.

Over de manier van trainen wisselen de meningen ook nog weleens. Sommige ruiters staren zich bijvoorbeeld blind op de loodlijn. Maar of het paard voor of achter die loodlijn loopt is veel minder belangrijk. Je moet naar het hele paard kijken, naar zijn hele lichaam en manier van bewegen.

Amber laat het je allemaal zien tijdens haar les over biomechanica. Uiteraard vertaalt ze de theorie ook naar praktische trainingstips.

Amber Koppen is erkend paardendierenarts, gediplomeerd veterinair acupuncturist (STEHD), veterinair chiropractor (IAVC) en Dry needle therapeut. Daarnaast is ze instructrice. Zelf heeft ze één sportpaard waarmee ze ZZ-licht start.

“Voor het paardenwelzijn is recreatief rijden niet per se beter dan wedstrijden rijden.”