EPWA

Yteke Elte
13.30 uurPK 2

euthanasie paard

In samenwerking met De Paardenkamp heeft de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht een app ontwikkeld om het welzijn van paarden te bevorderen. Je kunt ermee ontdekken of je paard pijn heeft, aan PPID lijdt, een dagboek bijhouden en het geeft welzijnstips.

Het onbewuste bewust maken. Dat is één van de doelen van de EPWA, oftewel de Equine Pijn- en Welzijns app die -voorlopig nog gratis- beschikbaar is via de appstore of Google Play. Dierenarts Yteke Elte legt aan de hand van beeldmateriaal uit hoe de app werkt en hoe je deze kunt gebruiken om je paard nóg beter te leren kennen. “Het is een goed hulpmiddel om iedereen te leren kijken naar hun paard. Daarnaast heeft het een dagboekfunctie. Doordat je er alles mee kunt registreren over je paard, kun je je dierenarts ook een duidelijk overzicht bieden als je hem laat komen.”

Een dagboek kan je ook op papier bijhouden. De toegevoegde waarde van deze app is volgens Yteke dat je hem altijd in je broekzak hebt zitten. “Want een telefoon heeft iedereen tegenwoordig altijd bij zich. Daarnaast is de app erg makkelijk in gebruik. Hoe makkelijk, dat leg ik uit.”

Yteke Elte is teamleider van de Ambulante Kliniek voor Paarden (onderdeel van de Universiteitskliniek voor Paarden) van de Faculteit  Diergeneeskunde in Utrecht. Ze is erkend paardenarts, heeft zelf een aantal paarden, waarmee ze ook fokt en is actief geweest als spring- en dressuuramazone. Haar speciale interesse ligt bij het, samen met de eigenaar, zo goed mogelijk begeleiden van paarden, zodat ze optimaal kunnen presteren en gezond oud worden.

 “De app helpt je om je paard nóg beter te leren kennen.”