Hoefverzorging voor een beter welzijn?

Gijsbert Bouw
11.00 uurPK 4
14.30 uurPK 4

Bij welzijn denk je misschien niet meteen aan je smid en de hoeven van je paard. En dat is jammer, vindt Gijsbert Bouw. Want hoefverzorging heeft een groot effect op de gezondheid van je paard.

Neem bijvoorbeeld een bekende aandoening zoals rotstraal. Dat is goed te behandelen en met de juiste zorg ook te voorkomen, maar veel eigenaren herkennen het niet of denken dat het weinig kwaad kan. De gevolgen kunnen dan dramatisch zijn. “Wanneer rotstraal onbehandeld blijft, kan het doorslaan in straalkanker”, zegt Gijsbert. “Ik zie dat zeker drie of vier keer per jaar gebeuren. Het is geen onwil, eerder een teken van onkunde en een gebrek aan kennis.” Daarom geeft Gijsbert je tijdens zijn lezing alle informatie die je nodig hebt om goed voor de hoeven van je paard te zorgen.

Een tip die je zeker gaat krijgen: zorg dat je erbij bent als de smid komt. Vertel over je rijden en de algemene gezondheid van je paard, zodat je smid daar rekening mee kan houden. Overleg samen en vraag liever advies aan hem dan aan Google.

Gijsbert Bouw begon op zijn 19e met bekappen. Eigenlijk wilde hij boer worden, maar hij kreeg zoveel plezier in hoefverzorging dat hij besloot een officiële opleiding tot hoefsmid te volgen. Het bleek de juiste keuze. Sinds 1996 is Gijsbert de vaste hoefsmid van De Paardenkamp. Daarnaast werkt hij voor diverse klinieken. Hij is ook actief lid van de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden (NVvH) en een Certified European Farrier (CEF), wat inhoudt dat hij regelmatig bijscholingen volgt. Zo blijft hij up-to-date in zijn vakgebied.

“Je moet dagelijks onder de voet van je paard kijken om de gezondheid te controleren.”