Workshop paardenmassage

Susan Speekenbrink
11.00 uurPK 10
13.30 uurPK 10

“Het mooiste is dat het paard zelf laat zien wat hij prettig vindt.” Paardenmasseur Susan Speekenbrink van Balance by Touch leert je hoe je zelf enkele massagetechnieken kan toepassen. Ze gebruikt hiervoor paarden van De Paardenkamp, zodat deelnemers aan haar workshop kunnen zien en voelen wat ze bedoelt. “Ik leer de deelnemers om een paard te lezen. Ze laten namelijk heel duidelijk zien of er iets mis is. Als je echter niet weet waar je op moet letten, dan mis je sommige signalen.” Susan legt uit dat ieder paard anders reageert op massage. Daarnaast gaat ze in op ontspanningstechnieken die je bij je eigen paard thuis kunt uitproberen. “Kan je je paard laten gapen of afkauwen door bepaalde plekken te masseren? Dat is leuk om te ontdekken.”

Iedereen kan mee doen, je hoeft er niet heel sterk of fit voor te zijn. “Voor sommige technieken is een beetje kracht nodig, bijvoorbeeld omdat je een been moet optillen en schudden. Maar ik ben zelf ook geen bodybuilder, dus het is goed te doen. Soms heb je zelfs maar één vinger nodig.” Tijdens deze workshop legt Susan uit wat paardenmassage allemaal voor een paard kan doen en hoe het inwerkt op de spieren.

Susan Speekenbrink heeft een opleiding dierverzorging en diermanagement aan het Groenhorstcollege in Barneveld gedaan. Ze werkt bij de Apenheul, maar daarnaast deed ze studies op gebied van paardenmassage, ‘taping’ en myofascial equine therapist. Ze heeft een eigen paard, waarmee ze bijzonder ‘allround’ is. “Ik doe alles, van mennen, tot crossen in het bos, springen en ook dressuur. ‘Lol met je knol’ is beslist van toepassing op mij. We doen echt waar we zin in hebben en plezier aan beleven. En wat kan, want dat moet je wel in de gaten blijven houden.”

“Als je met enige regelmaat je paard laat behandelen door een deskundige masseur, kun je veel problemen vóór zijn.”