Als het einde in zicht komt

Yteke Elte
12.00 uurPK 7
15.30 uurPK 9

paard euthanasie

Je hebt een paard waar iets mee is. Niet zo erg dat hij constant ernstige pijn heeft, maar wel iets waardoor de kwaliteit van leven afneemt. Dan komt een keer het moment dat je een moeilijke beslissing moet nemen. Hoe ga je om met deze situatie? Dierenarts Yteke Elte vertelt aan de hand van voorbeelden uit de praktijk hoe je om kunt gaan met het nemen van zo’n beslissing. Ze legt uit hoe euthanasie precies in z’n werk gaat. Maar daarnaast gaat het vooral om het gevoel dat erbij komt. Ook al weet je diep vanbinnen dat het genoeg is geweest en dat je iets goeds doet, het blijft pijnlijk. Er zijn mensen die lang tegen het doorhakken van de knoop aanhikken. Anderen doen dat sneller, maar krijgen soms later te maken met verdriet of schuldgevoel. Wat is het effect van de mening van anderen over jouw beslissing? Wat kan troost bieden? Een dierenarts kan in zo’n proces een geschikte gesprekspartner zijn en kan helpen bij het nemen van een juiste beslissing voor jou en je paard.

Het onderwerp is voor alle paardeneigenaren herkenbaar, maar vaak moeilijk om over te praten. Bezoekers van eerdere edities geven aan dat ze enorm veel hebben gehad aan deze lezing, die vaak emotioneel is, maar ook veel opluchting geeft.

Yteke Elte is teamleider van de Ambulante Kliniek voor Paarden van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Ze is erkend paardenarts, heeft zelf een aantal paarden, waarmee ze ook fokt en is actief geweest als spring- en dressuuramazone. Haar speciale interesse ligt bij het, samen met de eigenaar, zo goed mogelijk begeleiden van paarden, zodat ze optimaal kunnen presteren en gezond oud worden.

 “Ook al weet je dat je de juiste beslissing neemt, het blijft moeilijk..”