Ruiterpsyche met een knipoog
Sommige goede tips die je tijdens de Dag van het Oudere paard krijgt, ga je niet toepassen. En dit zijn tips die het welzijn van je paard echt kunnen verbeteren. Hoe kan dit? “Omdat we bepaalde ‘kronkels’ tussen onze oren hebben”, zegt schrijfster Afke Teunen. “Die hebben we allemaal, hoor, ook mensen zonder paard.” Onze hersens vinden het soms moeilijk om nieuwe kennis in zich op te nemen. Het kan een tip of feitje zelfs helemaal negeren. Dat is jammer, vooral voor de paarden. Daarom wil Afke je wat meer inzicht geven in je hersens en je ‘kronkels’. Dat doet ze met de nodige humor en zelfspot. “Ik wist vroeger precies wat mijn paard wilde en hij wist wat ik bedoelde. Het was telepathie tussen soulmates. Nu weet ik dat daar andere woorden voor zijn: fantasie en antropomorfisme!” Ze is niet de enige die paarden vermenselijkt. Veel andere ruiters doen dit ook. Het kan zelfs een voordeel zijn en (nog) meer paardrijplezier opleveren. Je wilt uiteraard wel voorkomen dat het een nadeel wordt voor je paard. Daar krijg je tips voor.
Op een luchtige toon en met een vriendelijke knipoog, bespreekt Afke herkenbare ruiterissues die het mentale welzijn van de paardeneigenaar én het paard in de weg kunnen staan. “Misschien moeten we het geen lezing noemen, maar een leuk soort groepstherapie.”
Afke Teunen is geen psycholoog, maar ze heeft er wel eentje. Daarnaast interviewde ze er meerderen en schreef tientallen artikelen over sportpsychologie en mental-coaching voor het blad Bit. Ze is ook de auteur van verschillende boeken waaronder ‘Tussen je oren, onder je cap’. In juni verschijnt haar volgende werk: ‘Help, ze rijdt paard!’. Afke heeft geen paard meer, wel drie katten.
“Het was geen telepathie tussen soulmates. Het was fantasie en antropomorfisme.”