Het welzijn van rijpaarden
Een goede training heeft een logische opbouw, veel afwisseling en past bij de leerprincipes en het africhtingsniveau van het paard. Dit verhoogt het welzijn onder het zadel. En er is nog iets wat het rijden en de omgang met jou plezieriger maakt voor je paard: jouw consequente gedrag. Ruiter en trainer Bastiaan de Recht ziet op dat vlak nog wel ruimte voor verbetering. Het valt hem bijvoorbeeld op dat ruiters een hap of gedram van hun paard lange tijd negeren en dan ineens fel reageren vanuit irritatie. Het gevolg? Het paard schrikt en snapt niet wat hij fout deed. Hij deed tenslotte niets nieuws. “Langzaam ontstaat er een wantrouwen in de ruiter. Daardoor kan het paard onzeker, gestrest of agressief worden, afhankelijk wat voor type het is.”
Maar veel ruiters vinden het constant corrigeren van hun paard onaardig. Het komt zo streng over. Ze willen lief zijn voor hem. Bastiaan wil daarom graag het verschil uitleggen tussen een correctie en straf. “Wanneer je je paard alleen af en toe corrigeert, ben je niet liever. Je maakt het hem juist moeilijker, want hij raakt in de war. Dat is niet goed voor hem. Lief zijn is niet hetzelfde als welzijn.”
Bastiaan geeft je tijdens zijn lezing prikkelende inzichten en praktische tips om het welzijn tijdens de training en in de omgang met je paard te verhogen.
Bastiaan de Recht is medeoprichter van de NCSAH. Dat is een dressuuropleiding waar ruiters en instructeurs opgeleid worden met meer inzicht in het fysieke en mentale welzijn van het moderne (sport)paard. Ook brengt Bastiaan meerdere paarden uit in de Subtop. Met zijn merrie Equiscio’s Vivendi rijdt hij Grand Prix en met zijn Lipizzaner Siglavy Bonavia start hij in de Lichte Tour.
“Lief zijn is niet hetzelfde als welzijn.”