Wat is welzijn en is het meetbaar?
“Mijn paard vindt het helemaal niet leuk in de wei en staat bij het hek te wachten tot hij eruit mag.” Andere eigenaren zetten hun paard liever niet buiten omdat ze bang zijn voor blessures. Beide ideeën kloppen niet. Machteld van Dierendonck, gedragsdeskundige en specialist op het gebied van paardenwelzijn, kan je precies uitleggen waarom een paard bij het hek staat. Ze kan ook aantonen wat de voordelen van weidegang zijn en de nadelen van een gebrek aan vrije beweging. Dat doet ze aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken. Gedragsveranderingen zijn namelijk zichtbaar, als je weet waarnaar je moet kijken. En lichamelijke stressreacties zijn meetbaar. Welzijn is daarmee geen vaag begrip, maar concreet te meten.
Wil jij weten hoe jouw paard zijn omgeving en leven ervaart en hoe je het prettiger voor hem kan maken? Leer denken als een paard, niet voor het paard. En Machteld wil je daar graag bij helpen.
Machteld van Dierendonck is etholoog en gespecialiseerd in het behandelen van gedragsproblemen bij paarden. Ze is erkend door het Europese Veterinair Specialisten College als gedrag- en welzijnsexpert, heeft haar eigen praktijk (Equus Research & Therapy) en is de behandelaar van de Gedragspoli Paard van de Faculteit Utrecht. Daarnaast geeft ze les in diergedrag en welzijn op de faculteiten diergeneeskunde van de universiteiten Utrecht, Gent en Antwerpen. Ze is ook nauw betrokken bij Keurmerk Paardenwelzijn.
Haar motto is: “Denk als een paard, niet voor een paard.” Machteld heeft vijf IJslandse paarden waaronder een 32-jarige merrie.
“Welzijn gaat niet om ons en wat wij ervan denken. Het gaat om het paard.”