Meten is weten
Heeft je paard pijn en loopt hij daarom kreupel of is er iets anders aan de hand? Voorheen was je voor een diagnose afhankelijk van het scherpe oog van je dierenarts. Nu zijn er nieuwe technologische ontwikkelingen die kunnen helpen. Een computer kan bijvoorbeeld ‘meekijken’, de bewegingen van je paard registreren en analyseren en tot een objectief oordeel komen. “Tijdens een volgende controle, bijvoorbeeld een paar maanden later, kan de computer de uitslagen van de twee analyses vergelijken en precies zien of het paard beter loopt en hoeveel”, zegt dierenarts Filipe Serra Bragança. De paardenkliniek van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht heeft al veel ervaring met deze techniek en Filipe legt je tijdens zijn lezing uit hoe het werkt.
Ook voor thuisgebruik komen er steeds meer technische snufjes. Er zijn bijvoorbeeld al ‘sensor-smartphone-combinaties’ waarmee je zelf in de gaten kan houden hoeveel beweging je paard krijgt. En dit is nog maar het begin. Toekomstige technieken kunnen ook helpen bij de invulling van je trainingen en bij blessurepreventie. “Wat ons betreft gaat het gebruik van techniek nog niet ver genoeg”, zegt dierenarts Filipe Serra Bragança. “Er zijn nog veel meer mogelijkheden en die komen eraan.” Ook daar vertelt hij je meer over.
Filipe Serra Bragança studeerde diergeneeskunde in zijn thuisland Portugal. Daarna werkte hij een paar jaar als dierenarts in Engeland. Nu is hij alweer ruim vier jaar verbonden aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht. Hij verdeelt zijn tijd tussen onderzoek naar orthopedische problemen en zijn werk in de paardenkliniek op het gebied van orthopedie en kreupelheden.
“Een paardeneigenaar ziet misschien verbetering omdat hij dat verwacht of graag wil zien. Techniek is objectief.”