PPID herkennen en managen
PPID, voorheen de ziekte van Cushing genoemd, is één van de meest voorkomende aandoeningen bij paarden van vijftien jaar en ouder. Minstens vijftien procent krijgt ermee te maken. Pituitary pars intermedia dysfunction (PPID) komt erop neer dat de hypofyse niet meer werkt zoals het hoort. Dit orgaantje geeft te veel hormonen af. Een bekend symptoom is de langere vacht. Een ander, ernstiger gevolg is hoefbevangenheid. Kans op genezing is er helaas niet, maar met de juiste medicatie en zorg, hoeft PPID een goed welzijn niet in de weg te staan. Vroege herkenning helpt daarbij.
Robin van den Boom, dierenarts van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, helpt je hierbij. Hij legt je precies uit wat PPID inhoudt, wat je kan doen om het vroegtijdig op te sporen en wat de behandelmogelijkheden zijn. Dit is belangrijke informatie voor iedereen met een ouder paard.
Robin van den Boom is specialist chirurgie van het paard en gepromoveerd op zijn onderzoek naar gewrichtsvloeistof bij paarden. Vervolgens is hij ook specialist Inwendige Ziekten bij paarden geworden. Nu is hij alweer sinds 2005 werkzaam als internist bij de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, met een onderbreking van 2,5 jaar toen hij in Australië werkte.
“PPID hoeft een goed welzijn niet in de weg te staan.”