Aan de slag met uitdagend gedrag

Annemarie van der Toorn

Als een paard al jarenlang bepaald gedrag vertoont, kun je er dan nog wel iets aan veranderen? “Zeker”, zegt gedragstrainer Annemarie van der Toorn. Zij heeft hiermee enorm veel ervaring. Neem het trailerladen. Voor sommige eigenaren een hoofdpijndossier, dat ze daarom liever vermijden. Maar soms moet je wel, bijvoorbeeld als een paard naar een kliniek moet. Er zijn tal van andere gedragingen die niet prettig zijn, maar waar mensen soms omheen werken. Annemarie legt aan de hand van praktijkvoorbeelden uit hoe je uitdagend gedrag kunt oplossen bij paarden die al langere tijd dit gedrag vertonen. Ze zal ook vertellen hoe je terugval kunt voorkomen. “Het is niet altijd makkelijk en het vergt doorzettingsvermogen en consequentheid van de eigenaar. Maar het kan wel. Het is vaak niet verstandig om het te vermijden, je moet het oplossen.”

Nog beter dan dit soort uitdagingen oplossen, is het voorkomen ervan. Met herkenbare voorbeelden geeft Annemarie aan hoe ongewenst gedrag vaak door ons wordt bevestigd, waardoor we het erger maken. “Onbewust wordt in veel gevallen het verkeerde beloond. Als je daar inzicht in krijgt, kun je zorgen dat er geen vervelend ingesleten gedragspatroon ontstaat. Iets afleren is namelijk lastiger dan het meteen goed aanleren.” Schroom niet om je eigen vragen te stellen. Deze ervaren trainster kan op smakelijke wijze vertellen en je gaat gegarandeerd vol inspiratie naar huis.

Annemarie van den Toorn is gedragstrainer, docent en auteur van het boek ‘Kijken door de ogen van het paard’. Ze is gespecialiseerd in het verhelpen van paardengedrag dat als ongewenst wordt ervaren. Als kind was ze fanatiek ponyruiter. Ze volgde een opleiding bij de beroemde paardenfluisteraar Monty Roberts. Inmiddels heeft ze haar eigen bedrijf E-quine.com en biedt de erkende ORUN opleiding aan tot Instructeur Paard & Gedrag. Tevens maakt e-quine.com online lesmateriaal voor de MBO opleidingen Paardensport- en houderij en ontwikkelen zij on- en offline concepten voor experts en bedrijven.

Een paard is nooit te oud om te veranderen.”