Weidegang voor suikergevoelig paard

Miranda de Vries

In de weide met vriendjes is voor een paard het leukste wat er is. Maar heb je een paard dat gevoelig is voor suiker, dan is het weideseizoen vaak een spannende tijd. Je gunt het hem zo. Aan de andere kant levert het grote gezondheidsrisico’s op. Hoe kun je daar het beste mee omgaan?

Gras is de meest natuurlijke voeding voor een paard. Het ene gras is echter het andere niet. Daarnaast hebben weersomstandigheden en de wijze van beheer grote invloed op de kwaliteit van gras. Namens de paardenweide adviseurs leggen Miranda de Vries en haar collega je alles uit over de stofwisseling van gras, de verschillende soorten en de geschiktheid daarvan voor paarden. Ook vertellen ze waar je aan kunt merken of jouw paard gevoelig is voor de suikergehalten in gras. Het is uiteraard aan een dierenarts om de diagnose te stellen wat er dan aan de hand is met jouw paard. Maar het is handig als je leert op welke symptomen je moet letten en wanneer je maatregelen moet nemen. Want het is niet verstandig om daarmee te wachten tot het probleem al zo groot is geworden dat de gezondheid in het geding komt.

Als jouw paard bij een pensionstal staat heb je meestal geen invloed op het weidebeheer. Je krijgt tips wat je in zo’n geval het beste kunt doen om gras-gerelateerde problemen te voorkomen.

Miranda de Vries heeft meer dan tien jaar als paraveterinair in allerlei klinieken gewerkt. Nu heeft ze samen met haar partner haar eigen bedrijf; D-tails.
Ze heeft zich gespecialiseerd in voeding voor paarden en weet alles over gras en kruiden. Haar passie is gedroogde kruiden aan paarden aanbieden op basis van zelfselectie. In de afgelopen jaren heeft ze haar eigen merk Herbimals ontwikkeld, waarbij vrijwel alle kruiden van eigen boeren komen.

Het ene gras is het andere niet’