Huisvestingsvormen voor (oudere) paarden

Roeland de Kruijf

Bij de Paardenkamp hebben we verschillende huisvestingsvormen, waar Roeland je alles over kan vertellen. De mooiste plek die een paard maar kan wensen is ons Paddock Paradise. Hier leven zo’n veertig paarden dag en nacht buiten, in een prachtige omgeving. Via verschillende voerstations zorgen wij dat ze niets tekort komen.

Maar niet voor alle oudere paarden is deze vorm van huisvesting geschikt. Als bijvoorbeeld hun gebit minder goed wordt, kan het nodig zijn dat ze meer ander voer te eten krijgen. Die paarden mogen op een weide met speciaal paardengras. Er zijn ook paarden die snel te dik worden of gevoelig zijn voor hoefbevangenheid en dus niet onbeperkt gras kunnen eten. In de winterperiode is er voor hen een groepsstal, waar ze gezellig samen in een grote ruimte op een dik strobed staan.

Paarden die meer last krijgen van ouderdomskwaaltjes en individuele aandacht nodig hebben qua voeding en verzorging gaan weliswaar dagelijks naar buiten met vriendjes, maar verblijven ’s nachts ieder in een eigen stal. Daar kunnen ze in alle rust hun aangepaste voeding eten, zodat ze genoeg binnen krijgen. De stallen hebben zogenaamde ‘snuffelroosters’, zodat de paarden hun buren kunnen aanraken, want sociaal contact is erg belangrijk voor hun welzijn.

De Paardenkamp is voorzien van het Keurmerk Paard en Welzijn. Roeland gaat in op de huisvestingsvormen en voor welke paarden die geschikt zijn.

Roeland de Kruijf komt uit de springpaardenfokkerij. Hij groeide op in Drenthe en werkte als bedrijfsleider bij een bekende springstal. Hij werkt inmiddels vier jaar bij De Paardenkamp, waar hij druk is met onderhoud en verzorging van de paarden. Doordat hij regelmatig in het Paddock Paradise actief is, ziet hij het gedrag van de paarden daar en kan hij er veel over vertellen.

“We hebben voor ieder paard passende huisvesting.”