Voorkom maagzweren met goed management

Lieuwke Kranenburg

Heel veel paarden hebben last van maagzweren. Het ontstaan ervan heeft meestal te maken met het management. “Door dat aan te passen kun je veel problemen voorkomen”, vertelt dierenarts Lieuwke Kranenburg.

Het is aan de buitenkant lang niet altijd te zien of te merken dat een paard een maagzweer heeft, maar hij kan er wel veel last van hebben. Weet jij waar je op moet letten?

Lieuwke gaat in op de symptomen waarop je alert moet zijn. De diagnose moet worden gesteld door een dierenarts via een inwendig onderzoek, waarbij er met een slang een mini-cameraatje in de maag wordt gebracht. Worden er maagzweren gevonden, dan is het soms nodig om medicatie te geven. Maar het allerbelangrijkste is om kritisch te kijken naar het rantsoen en de rest van het management.

Drs. Lieuwke Kranenburg is in 2003 afgestudeerd als dierenarts. Ze werkte drie jaar in een praktijk in Weesp en keerde daarna terug bij de Universiteitskliniek Paard, waar ze zich specialiseerde tot internist. Na een uitstapje van drie jaar naar de paardenkliniek in Emmeloord keerde ze terug naar Utrecht, waar ze het werken in de universiteitskliniek combineert met onderwijs geven en onderzoek over maag-darm gerelateerde aandoeningen bij paarden.

Stap 1 bij maagzweren is je management onder de loep nemen, stap 2 is onderliggende problemen onderzoeken anders is de stap 3 therapie dweilen met de kraan open.”