Supplementen, zin of onzin?

Anouk Frieling

Ga naar een ruitersportzaak of een winkel waar paardenvoer wordt verkocht en je ziet schappen vol poedertjes en vloeibare supplementen, waarvan je paard mooier, beter of gezonder wordt. Als je het etiket mag geloven. Zie jij door de bomen het bos nog?

Wij mensen willen graag goed zijn voor onze paarden en ze dus alles geven wat ze nodig hebben. Lang niet alle paarden hebben echter een toevoeging nodig. Laat jij je verleiden door ronkende reclameteksten?

Het komt voor dat paarden de nodige ondersteuning nodig hebben door middel van supplementen. Bijvoorbeeld als een basis rantsoen onvoldoende vitaminen of mineralen bevat. Of juist als je oudere paard strammer wordt en bewegen moeilijker gaat kunnen de juiste supplementen ondersteuning bieden. Maar hoe weet je dat je paard een toevoeging nodig heeft? Wat zie je aan je paard en waar kies je dan voor? Nutritionist Anouk Frieling is opgeleid om je hier alles over te vertellen. Ze gaat in op de werkzaamheid van vrij verkrijgbare supplementen en legt uit dat méér lang niet altijd beter is. “Sommige mensen combineren meerdere supplementen met elkaar (wat soms ook nodig is), of denken dat een schepje extra dan de voorgeschreven dosering nóg beter werkt. Anouk legt uit wat de verschillen zijn in de behoeften van de verschillende paarden en wat voor supplementen het paard de nodige ondersteuning kunnen bieden. “Bij juist gebruik zijn supplementen een waardevol onderdeel van het rantsoen en bieden ze ondersteuning aan het lichaam en bevorderen ze de gezondheid, welzijn en eventueel prestaties van het paard. Het is alleen belangrijk dat je op de juiste manier gebruik maakt van het grote aanbod supplementen.”

Voeding is een heel erg groot onderdeel van de gezondheid en het welzijn van het paard. Steeds meer onderzoeken worden uitgevoerd op het gebied van voeding omdat dit zo belangrijk is. “Een passend rantsoen heeft erg veel invloed op het paard. Ik vind het erg leuk en waardevol om als nutritionist een bijdrage te kunnen leveren aan het behouden en ondersteunen van gezonde paarden, door middel van het informeren van paardeneigenaren en paardenliefhebbers.“ Je kunt al je vragen over supplementen stellen aan Anouk, die ook op het Kennisplein aanwezig is om voorlichting te geven.

Anouk Frieling heeft in 2020 de bachelor opleiding dier- en veehouderij afgerond aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Om meer wetenschappelijke kennis op te doen, voornamelijk gericht op het paard en voeding, is ze na deze opleiding de master Equine Sciences gaan volgen aan Aberystwyth University in Wales. In 2021 slaagde ze met het onderzoek ‘Het Effect van Kurkuma op de Darmen van het Paard’, voor deze master als paardenwetenschapper. Omdat ze veel geleerd had over voeding en affiniteit had met paardenvoeding, is ze in 2021 in Engeland begonnen als nutritionist. In 2022 ging ze als nutritionist werken bij Synovium in Nederland. Anouk rijdt van jongs af aan paard. Ze heeft een eigen pony die inmiddels 15 jaar oud is. Maar door goede voeding ziet ze er nog steeds fit en jong uit.

Méér is niet altijd beter.”