Wat is goed ruwvoer?

Fred Smit

Dat ruwvoer het hoofdbestanddeel van de voeding van een paard hoort te zijn, is iedereen wel van doordrongen. Maar wat is goed ruwvoer? Als het lekker ruikt? Niet te droog en niet te nat is? Lange stelen met voldoende structuur? Paardenarts Fred Smit van de Universiteit Utrecht daagt je uit. Zeker 95 procent van het rantsoen van je paard hoort te bestaan uit ruwvoer. Zijn hele spijsvertering is daar op ingesteld. Maar als dat zo is, dan is het toch heel erg belangrijk dat je weet wát er precies in dat ruwvoer zit?

Paardenarts Fred Smit gaat in op het belang van goed ruwvoer en waaróm dat zo belangrijk is voor je paard. Een lastig onderwerp, omdat het niet eenvoudig is om in een klein landje als Nederland met zo’n grote ‘paarddichtheid’ aan goed hooi of voordroogkuil te komen. De klimaatverandering speelt daarbij een rol. Daarnaast is goed hooi maken een vak apart, niet iedereen kan dat. Maar wat is eigenlijk een goede kwaliteit voor paarden? En hoe weet je dat? “Dat kun je aan de buitenkant niet zien. Wie denkt dat hij of zij dat wel kan, dagen we uit…”

In de stand van de Universiteit Utrecht op het kennisplein staan de hele dag bakken met ruwvoer. Je mag voelen en ruiken. Aan jou de vraag of je kunt bepalen wat geschikt is voor paarden. Er liggen formulieren klaar waarop je je top drie kunt invullen. Fred gaat in zijn lezing in de middag de uitslag geven. Daarnaast moedigt hij iedereen die een analyse heeft van het ruwvoer dat je thuis gebruikt om deze mee te nemen. Hij is zelf de hele dag aanwezig met collega’s van de universiteit om deze met je te bespreken en uit te leggen waar je op moet letten.

Fred Smit is erkend paardendierenarts en zijn hele leven in de weer met paarden. Op kleine schaal fokt hij van springpaarden en hij was zelf tot voor kort actief in het zadel. “Eigen jonge paarden opleiden en uitbrengen, dat is zo’n leuk spelletje.” Fred is meer dan 30 jaar werkzaam als dierenarts in het noorden van het land. Drie jaar geleden kreeg hij de vraag alle opgedane kennis en ervaring te delen met de Diergeneeskunde studenten in Utrecht. “Een fantastische baan. Ik ben tevens medewerker van het team Ambulante Kliniek, die onderdeel is van de Universiteitskliniek voor Paarden. De combinatie van kennisoverdracht aan de studenten en aan de eigenaren wiens paarden we onderweg en op de kliniek behandelen is een echte bron van inspiratie.”

Paarden leren verzorgen, voeren en trainen betekent een leven lang leren en openstaan voor nieuwe inzichten”.