Is jouw paard op gewicht?

Angela Schep

Is jouw paard te dik of te mager? Dat is allebei niet goed voor zijn gezondheid. Kun jij inschatten hoe het met jouw paard zit? De Paardenkamp heeft een speciale weegschaal om het gewicht van de bewoners goed in de gaten te houden. Maar niet iedereen heeft daar de beschikking over.

Angela Schep is één van onze vaste verzorgers van De Paardenkamp. Zij laat zien hoe wij de paarden wegen. Daarnaast geeft zij uitleg hoe bij de Paardenkamp wordt beoordeeld hoe het met de conditie zit. Ze laat dit zien aan de hand van enkele paarden en geeft duidelijke uitleg, zodat je dat thuis ook kunt gebruiken. Je leert welke delen van het paardenlichaam je in de gaten moet houden. Door te kijken en te voelen kun je bepalen hoeveel vet en spieren er zitten op de aangegeven plekken. Je voelt bijvoorbeeld hoe dik zijn nek is, of er genoeg bespiering op zijn schoft zit, of de achterhand niet te puntig is en of de botten van zijn heupen en wervelkolom niet teveel uitsteken. De ribben mag je wel voelen, maar je moet ze net niet kunnen zien. “We letten er bij onze paarden goed op dat ze gevuld zijn ter hoogte van hun flanken, wat aangeeft dat ze genoeg ruwvoer binnen krijgen. Dat vinden wij namelijk heel erg belangrijk voor hun gezondheid.”

Het is belangrijk om veranderingen aan het lichaam van je paard tijdig te signaleren, zodat je kunt ingrijpen voor het uit de hand loopt. Angela legt uit hoe je dat kunt doen en hoe dat bij De Paardenkamp gebeurt. Daarbij is het belangrijk om veranderingen in het rantsoen niet zomaar ineens in te voeren en te overleggen met deskundigen om de oorzaak van veranderingen op te sporen.

 

Angela Schep is één van onze vaste verzorgers bij De Paardenkamp. Ze zit al van jongs af aan in de paarden. Jarenlang werkte ze fulltime bij de pensionstal van haar ouders. Sinds een paar jaar is ze aan de slag bij De Paardenkamp, waar ze zich helemaal thuis voelt.

Grijp bij gewichtsverandering in voor het uit de hand loopt