Komt een paard bij de dokter…
Komt een paard bij de dokter…
Er is iets met je paard en je hebt de dierenarts gebeld. Wat gebeurt er dan? Paardenarts Yteke Elte vertelt wat voor vragen je kunt verwachten en welke informatie belangrijk is om je dierenarts te helpen. Als zij ergens komt, kijkt ze eerst hoe het paard erbij staat. “Waar ik precies op let hangt uiteraard af van de klacht. Bij een paard met koliek hoef ik op dat moment geen kreupelheidsonderzoek te doen.” Na die eerste indruk (die meestal maar heel kort duurt) volgt het gesprek met de eigenaar of verzorger. “Ik wil weten wat precies de klacht is en hoe lang het probleem al speelt, of er veranderingen zijn in die toestand en wat mensen zelf al hebben gedaan. Alles over het management, tot in detail, kan relevant zijn. Soms zijn er dingen waar je misschien niet meteen aan denkt. Een paard heeft een andere buurman gekregen, je hebt een nieuwe hoefsmid of er hoest een ander paard op stal.” Daarna doet ze onderzoek bij het paard, toegespitst op de klacht.
Alle puzzelstukjes leiden tot een meest waarschijnlijke diagnose, maar vooral tot een plan van aanpak. “Hoe beter de informatie, hoe adequater ik een probleem kan definiëren. Eigenaren zien vaak meer dan ze zich realiseren. Kleine gedragsveranderingen in de aanloop zeggen al veel.” In deze lezing geeft Yteke aan de hand van praktijkvoorbeelden aan waar je op moet letten en hoe je zelf relevantie informatie bij en rondom je paard kun verzamelen.
Drs. Yteke Elte is teamleider van de Ambulante Kliniek voor Paarden van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Ze is erkend paardenarts, heeft zelf een aantal paarden, waarmee ze ook fokt en is actief geweest als spring- en dressuuramazone. Haar speciale interesse ligt bij het, samen met de eigenaar, zo goed mogelijk begeleiden van paarden, zodat ze optimaal kunnen presteren en gezond oud worden.
“Iedereen moet een goed werkende thermometer op stal hebben en weten hoe ze daarmee moeten omgaan.”