Insulinedisregulatie: kennis biedt preventieve macht
Insulineresistentie vs. insulinedisregulatie
Over insulineresistentie heb je vast al gehoord. Maar wat weet je over insulinedisregulatie, de nieuwe term die overal opduikt? “Paarden met hormonale hoefbevangenheid, wat onder andere voorkomt bij PPID en EMS, hebben vaak een overdreven reactie op de suikers in het voer”, zegt Ellen Roelfsema. “Ze krijgen dezelfde hoeveelheid als de andere paarden op stal, maar hun lichaam geeft veel meer insuline af. Toch zijn ze niet per se insuline resistent.” Wat is dan het verschil tussen deze begrippen en waar gaat het mis bij die paarden? Daar gaat deze lezing over. “Je hierin verdiepen, geeft je meer kennis over de preventie van insulinedisregulatie en hoefbevangenheid.” Want Ellen vertelt je ook meer over de risicofactoren en waar je als eigenaar op kan letten. “Want je ziet het niet aan de buitenkant.”
Deze lezing biedt meer diepgang en theorie en sluit mooi aan op de praktische lezing van Robin van den Boom over het managen van PPID en EMS.
Dr. Ellen Roelfsema is werkzaam bij de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in paarden en ezels. Ze werkt als arts in de kliniek en geeft les op de universiteit aan toekomstige dierenartsen. Daarnaast doet ze onderzoek op gebied van ezels, sportfysiologie, metabole en hormonale aandoeningen (endocrinologie) waar PPID en EMS ook onder vallen.
“Insulinedisregulatie: kennis biedt preventieve macht.”