De beste mondzorg voor jouw paard

Amanda Lozeman

Amanda Lozeman De beste mondzorg voor jouw paard. Dag van het Oudere Paard 2022

Goede zorg voor tanden en kiezen van paarden is altijd belangrijk. Als een paard niet goed kan kauwen, heeft dat direct effect op de gezondheid. Bij oudere paarden is die zorg nog veel noodzakelijker, omdat het gebit dan ‘aan z’n eind’ begint te raken. Maar wat zijn dan de problemen die ontstaan, hoe kun je dat merken en wat moet je daaraan doen? Dat bespreekt dierenarts Amanda Lozeman, die als paardentandarts onder andere de bewoners van De Paardenkamp regelmatig onder handen neemt.

“Als op oudere leeftijd kiezen los raken, dan vallen die er niet zomaar uit, doordat ze tussen de andere ingeklemd zitten. Dat kan een paard veel last bezorgen. Verdwenen kiezen zorgen voor verstoring van de kauwbalans, waardoor op rare plaatsen haken kunnen ontstaan. En dan heb je nog de aandoeningen diastasen, waarbij ruimte en ontstekingen tussen het gebit ontstaan en EOTRH, een ziekte waardoor tandwortels oplossen of gaan woekeren. EOTRH wordt de laatste jaren steeds vaker ontdekt. Ter bevestiging is een röntgenfoto nodig. “Er is nog geen wetenschappelijk bewijs voor, maar ik zie het vaker bij IJslanders en koudbloeden”, vertelt Amanda.

Met de juiste zorg is er veel aan te doen, waardoor een ouder paard pijnvrij kan blijven eten en wordt voorkomen dat hij of zij mager wordt. Amanda gaat uitleggen hoe je je (oudere) paard de beste mondzorg kunt bieden. Daarvoor is een gecertificeerde tandarts nodig die elektrisch werkt mét sedatie en een goede lichtbron en een spiegel gebruikt.

Amanda Lozeman is als erkend paardenarts verbonden aan Wellensiek Dierenartsen. Ze heeft zich gespecialiseerd als paardentandarts, maar doet daarnaast ook andere diergeneeskundige werkzaamheden. Na haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht werkte ze eerst in een kliniek in Voorthuizen. Ze hoeft zich buiten het werk om niet te vervelen, want ze heeft met haar man een pensionstal in Putten met maar liefst 82 paarden. Beiden rijden daarnaast ook nog, Amanda komt uit in de Z dressuur.

“Goede zorg voor gebit heeft groot effect op gezondheid.”

(Foto: Nikki de Kerf)