Het management van PPID en EMS heeft veel met voeding te maken

Robin van den Boom

PPID EMS paarden

Hoefbevangenheid voorkomen bij PPID en EMS

Het is één van de meest voorkomende aandoeningen bij oudere paarden: PPID, voorheen ook de ziekte van Cushing genoemd. Het wordt veroorzaakt door een massa in de hypofyse, een hormoonklier in de hersenen. Bekende symptomen zijn een langere vacht en hoefbevangenheid.
Een andere hormonale afwijking bij paarden is EMS (Equine Metabool Syndroom) Dit komt voor bij alle leeftijden. EMS heeft, net als PPID, te maken met insuline regulatie. Ook EMS kan hoefbevangenheid veroorzaken.
Paardenarts Robin van den Boom geeft je tijdens zijn lezing niet alleen informatie over deze twee aandoeningen. Hij gaat vooral dieper in op het management. Zijn doel is om de kans op hoefbevangenheid te voorkomen. “EMS komt vaker voor bij sobere rassen. Management van die ziekte heeft veel te maken met de voeding van het paard; minder krachtvoer en meer ruwvoer. ”
Paarden met PPID hebben vaak juist wel meer energie nodig. Maar omdat de paarden al ouder zijn, kunnen ze soms door gebitsproblemen hun voer moeilijker wegkrijgen. Hoe pak je dat dan aan? Robin helpt je met praktische tips.

Dr. Robin van den Boom is specialist chirurgie van het paard en specialist Inwendige Ziekten bij de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Hij gaf een paar jaar leiding aan het ‘Department of Equine Health’ van de Universiteit van Adelaide in Australië en sinds 2017 is hij weer werkzaam bij de afdeling Inwendige Ziekten in Utrecht. Hier houdt hij zich onder andere bezig met onderzoek naar huidaandoeningen bij paarden, problemen van het maagdarmkanaal en de hormoonhuishouding.

“Het management van PPID en EMS heeft veel met voeding te maken.”