Dertig tot zeventig procent van de paarden heeft een maagzweer

Ellen van Leeuwen

paard maagzweren Paardenkamp

Hoe gezond is de maag van jouw paard? Uit onderzoek blijkt dat veel paarden een maagzweer hebben. Op sommige stallen heeft zelfs één op de drie paarden er last van. “Maagproblemen zijn er in verschillende gradaties”,  zegt dierenarts Ellen van Leeuwen. “Soms heeft een paard nog geen diepe zweer, maar wel al een beschadiging van de maagwand.”

Vaak merk je als eigenaar dat er problemen zijn, mits je weet waar je op moeten letten. Zo kan een paard met maagproblemen bijvoorbeeld pijn voelen bij het aansingelen, het aandrijven, of recidiverend koliek hebben. Een ander mogelijk signaal is voernijd, chagrijnig gedrag, of een opgetrokken harde buik.

Ellen legt je tijdens haar lezing uit hoe de maag werkt, hoe je maagzweren behandelt en hoe je ze kan voorkomen. Want ze zijn zeker te voorkomen. “Problemen met de maag komen vaak voort uit het voer- en stalmanagement. Paarden krijgen soms te veel krachtvoer, te weinig ruwvoer of te lang geen ruwvoer, eigenlijk moet een paard verdeeld over de hele dag ruwvoer kunnen eten. Gebitsproblemen spelen soms ook mee.”

Ellen geeft je daarom praktisch advies, inclusief voeradvies.

Maagzweren komen op alle leeftijden voor, zelfs bij veulens, dus deze lezing is een must voor iedereen met een paard.

Dierenarts Ellen van Leeuwen werkt als dierenarts bij Wellensiek Dierenartsen. Ze is gespecialiseerd in tandheelkunde en voeding bij paarden. Samen met haar collega’s Martine Uittenbogaard, Amanda Lozeman en Ewout van den Ouwelant behandelt ze de gebitten van de bewoners van De Paardenkamp. Ellen heeft zelf twee pony’s.

“Dertig tot zeventig procent van de paarden heeft een maagzweer.”