Voorkom problemen: boek een massage!

Susan Speekenbrink

massage paard

Paardenmassage: Zelf aan de slag

Doe je paard een groot plezier met een massage. Susan Speekenbrink van Balance by Touch leert je in deze praktijkles met paarden van De Paardenkamp hoe je dat kunt doen. Je mag actief meedoen en voelen. Niet elk paard laat even duidelijk zien wat hij of zij prettig vindt. “Ik leer de deelnemers om een paard te lezen, te letten op subtiele signalen. Ze laten namelijk wel merken dat iets niet fijn is, maar soms niet heel expliciet. Als je niet weet waar je op moet letten, dan mis je sommige signalen. Ik wijs de deelnemers op de grote en de kleine reacties waarmee een paard je iets duidelijk probeert te maken.” Tijdens de workshop legt Susan uit wat paardenmassage allemaal voor een paard kan doen en hoe het inwerkt op de spieren.

Specifieke massage voor het verhelpen van problemen vergt veel opleiding, maar het aanleren van ontspanningstechnieken kan in één workshop. Het wordt eenmaal thuis de uitdaging voor de deelnemers om dat bij hun eigen paard zo toe te passen, zodat hij gaat gapen of afkauwen. Dat zijn signalen van ontspanning.
Deze workshop is geschikt voor iedereen. Je hoeft er niet heel sterk of groot voor te zijn. Als je de dagelijkse verzorging van een paard aan kunt, dan lukt masseren ook. Doe mee en leer hoe je daardoor de band met jouw paard nog meer kunt versterken.

Susan Speekenbrink heeft een opleiding dierverzorging en diermanagement aan het Groenhorstcollege in Barneveld gedaan. Ze werkt bij de Apenheul, maar daarnaast deed ze studies op gebied van paardenmassage, ‘taping’ en myofascial equine therapist. Ze heeft een eigen paard, waarmee ze bijzonder ‘allround’ is. “Ik doe alles, van mennen, tot crossen in het bos, springen en ook dressuur. ‘Lol met je knol’ is beslist van toepassing op mij. We doen echt waar we zin in hebben en plezier aan beleven. En wat kan, want dat moet je wel in de gaten blijven houden.”

 “Als je met enige regelmaat je paard laat behandelen door een deskundige masseur, kun je veel problemen vóór zijn.”