Ruwvoer op maat voor elke leeftijd

Ella Gorte van Doorn

ruwvoer op maat voor elk paard

Ruwvoer hoort het hoofdbestanddeel te zijn in het rantsoen van een paard. Maar hoe doe je dat als hij ouder wordt en zijn gebit of eetlust hem in de steek laat? Ella Gorte, voedingsadviseur bij Hartog Paardenvoeders gaat in op het belang van ruwvoer. Dat is namelijk niet alleen voor een gezonde spijsvertering nodig, het heeft ook een effect op het geestelijke welzijn van een paard. “Kauwen bevordert de spijsvertering en werkt stressverlagend. Gelukkig zijn er veel producten voor oudere paarden die je moet weken en die toch vezels bevatten. Maar voor de darmpassage, bacteriën, opname en geestelijke component is het belangrijk zo lang mogelijk ruwvoer aan te bieden waarop ze kunnen kauwen.” Het verhaal van Ella sluit aan bij hoe de paarden van De Paardenkamp worden gevoerd.

Bij oudere paarden verandert er door de jaren wel het één en ander. Vaak gaat het gebit een rol spelen en verandert de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Ook verandert het spijsverteringsstelsel, waardoor er juist meer of mindere behoefte is aan sommige bestanddelen. Hoe oud of hoe slecht het gebit ook is, een paard zoekt altijd iets om te kauwen.

Ella wijst erop dat niet ieder ouder paard automatisch senioren weekvoeding nodig heeft. Ieder paard is anders, de één heeft een slechter gebit dan de ander en soms spelen andere ouderdomskwalen mee, die invloed hebben op de eetlust of conditie. Er zijn producten die qua vezelgrootte afbouwen en op gebied van voedingswaarde toenemen, waardoor ze ook voor oudere paarden geschikt zijn. Ella legt ook uit hoe je kunt zien of een paard toe is aan iets minder grof ruwvoer en waar je op moet letten door de seizoenen heen.

Ella Gorte van Doorn studeerde Dier en Gezondheid aan de Hogere Landbouwschool en werkte daarna bij een mengvoerbedrijf, waar ze veel bezig was met de ontwikkeling en advies van paardenvoeding en ruwvoerwinning. Na een periode als zelfstandige, waarbij ze zich vooral richtte op bewegings- en rugproblemen en zadeladvies verzorgde, is ze terug in haar oude vakgebied als voedingsadviseur, nu bij Hartog Paardenvoeders. Onafhankelijk, eerlijk en passend maatwerk, wat bij het paard en de eigenaar hun eigen situatie past, vindt ze belangrijk.

Zelf rijdt Ella sinds haar twaalfde, heeft altijd veel wedstrijden gereden op Z niveau, is jaren jurylid geweest en is instructrice. “Ik train mijn paarden allround, wissel af in grondwerk en maak geregeld een uitstapje naar een nieuwe discipline, waardoor ik en de paarden plezier houden in wat we doen. Daarnaast gunnen we onze eigen paarden een fijne oude dag bij ons aan huis, dus we hebben ervaring met het houden van oudere paarden. Ik heb mijn paard 18 jaar gehad en heb hem ouder zien worden, daarnaast hadden we een pony van 28 jaar met zeer slecht gebit en de oude C-pony van mijn zoon is inmiddels ook op leeftijd. Dat vraagt toch een andere aanpak in het management en voeding.”

Luister altijd naar wat ‘jouw’ paard nodig heeft.