Hoeven en hoefproblemen

Lotte de Smet

Lotte de Smet

Goede hoefverzorging is belangrijk voor alle paarden. Of ze nou op ijzers staan of niet, iedere zes tot acht weken een gediplomeerde hoefsmid de voeten van je paard laten verzorgen, voorkomt veel problemen. Lotte de Smet is al tien jaar hoefsmid en liep ooit stage bij vaste-Paardenkamp hoefsmid Gijsbert Bouw. Zij geeft uitleg over de anatomie van de hoef en gaat in op tal van problemen, waar met deskundige zorg veel aan is te doen. Lotte: “Rotstraal, witte lijn ziekte en hoefbevangenheid zijn aandoeningen waar de meeste mensen wel eens van hebben gehoord. Ik geef uitleg wat het is en hoe je het in een vroeg stadium kunt herkennen én behandelen.”

Lotte geeft eveneens uitleg over de verschillende hoefstanden en wat dat voor effect heeft op je paard. Bij De Paardenkamp hebben de paarden geen hoefijzers onder. Alleen als er een medische noodzaak voor is, worden soms ijzers gebruikt. Ook daar gaat Lotte in haar lezing op in. Uiteraard is het mogelijk om vragen aan haar te stellen over alles wat met hoeven te maken heeft.

Heb je na de lezing nog specifieke vragen over de hoeven van jouw paard? Zoek Gijsbert dan gerust op. Hij is langere tijd aanwezig op het terrein en helpt je graag.

Lotte de Smet is 34 jaar. Van jongs af aan was ze een echte dierenvriend, maar de liefde voor paarden was het grootst. Ze begon op haar 7e met paardrijden en zag bij de manege een hoefsmid in actie. Dat leek haar wel wat. Na de middelbare school was ze nog te jong om aan de opleiding tot hoefsmid te beginnen, vandaar dat ze eerst paraveterinair niveau 3 en 4 deed. “Daardoor kon ik toch veel met dieren werken en had ik ook iets om op terug te vallen’, vertelt ze. Maar de droom om hoefsmid te worden bleef, dus begon ze in Zwolle aan de opleiding. Gijsbert Bouw leerde haar de fijne kneepjes van het vak, waarna ze in 2012 haar diploma behaalde. Lotte begon deels in een kliniek als paraveterinair, maar bouwde daarnaast haar eigen hoefsmid-praktijk op, die inmiddels zo is uitgegroeid, dat ze volledig voor zichzelf werkt. Ze geniet elke dag en houdt van haar vak. “Het is een prachtig beroep en ik vind het leuk om een stukje van mijn inmiddels tienjarige ervaring te delen met belangstellenden.”

De voet van een paard is als een vingerafdruk. Ze zijn allemaal verschillend. Een goede hoefsmid verricht maatwerk.