Ik leef tussen de paarden en voel aan hoe het met ze is

Gabriëlle van Zijtveld

paardengedrag in het paddock paradise

Conditie in de wei

Als paarden in een grote groep in een ruime wei worden gezet, ontstaat natuurlijk kuddegedrag. Ook bij paarden die jarenlang op een andere manier zijn gehouden. Gabriëlle neemt je mee naar de weide van De Paardenkamp en vertelt je alles over de bewoners. Sommige paarden die daar nieuw binnenkomen moeten eerst wennen. “Maar het is mooi om te zien hoe ze weer ‘paard’ worden. Ze zijn ontspannen en tevreden.”
Het is belangrijk om hun conditie goed in de gaten te houden. Want het komt voor dat ze, als ze laag in rangorde staan, te weinig kans krijgen om te eten. In dat geval gaan ze ’s nachts op stal, waar ze worden bijgevoerd. Dat gebeurt ook met de paarden die door ouderdom meer tijd nodig hebben om hun voer te verwerken.

In de zomer is het makkelijk te zien of een paard in goede conditie is. In de winter verbergt de dikke vacht zoveel, dat je niet alleen moet kijken, maar ook moet voelen. Gabriëlle legt uit waar je op moet letten en wanneer je moet ingrijpen.

Gabriëlle van Zijtveld groeide op tussen melkkoeien en tuigpaarden. Na de middelbare school volgde ze een opleiding dierverzorging en vond ze een baan bij een tuigpaardenstal. Daarna werkte ze nog een tijd op een manege. Nu is ze alweer veertien jaar één van de vaste verzorgers van De Paardenkamp. In haar vrije tijd is ze nog steeds actief bezig met tuigpaarden.

“Ik leef tussen de paarden en voel aan hoe het met ze is.”