Hoe herken je pijn bij een paard?

Thijs van Loon

heeft jouw paard pijn?

Hoe herken je pijn bij een paard?

Een paard kan niet praten. Hoe kun je toch ontdekken of hij ergens pijn heeft? Anesthesist en dierenarts Thijs van Loon heeft daar samen met veel andere dierenartsen, wetenschappers en studenten jarenlang aan gewerkt en is hier nog steeds mee bezig. Al dat werk heeft geleid tot de ontwikkeling van de pijn- en welzijns app (EPWA). Hij geeft in deze lezing uitleg over hoe je pijn bij paarden zelf kunt herkennen. Thijs gaat in op het nut en de beperkingen van VAS-scores, die ook bij de mens gebruikt worden voor pijnscoring. Er bestaan ‘samengestelde pijnschalen’ die wetenschappelijk zijn getest voor diverse soorten pijn, bijvoorbeeld aan benen, na een operatie of bij acute koliek. Gezichtsuitdrukkingen die kunnen wijzen op acute of chronische pijn zullen aan bod komen, verder zal Thijs ook vertellen over het onderzoek naar chronische pijn-indicatoren.

Tijdens deze lezing word je meegenomen door de onderzoeken die de afgelopen jaren zijn gedaan naar pijnherkenning bij paarden en ezels. Je leert alles over het gebruik van de pijnherkenningsapp. “Als je erbij bent geweest, kijk je thuis beslist anders en beter naar je eigen paard of ezel”, belooft Thijs. Verder vertelt hij over het onderzoek naar pijnsignalen bij jonge veulens, waar op dit moment ook veel aandacht naar uitgaat.

Dr. Thijs van Loon begon als medisch bioloog, maar studeerde in 2000 ook af als dierenarts. Hij werkte in de paardenkliniek van dierenhospitaal Visdonk in Roosendaal. Na drie jaar vertrok hij naar de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht, waar hij zich specialiseerde tot anesthesist. Daar heeft hij bijna 18 jaar lang in de kliniek gewerkt, studenten onderwezen en veel onderzoek gedaan. In september 2021 is hij begonnen bij het SMDC in Heesch. Vanuit daar werkt hij nu voor veel paardenklinieken van Altano in heel Europa. Hij traint daar dierenartsen en para-veterinairen in de anesthesie en pijnbestrijding en werkt samen met de Universiteit in Utrecht aan klinisch toegepast onderzoek.

“Op basis van de onderzoeken die wij hebben gedaan naar chronische pijn-indicatoren kun je met EPWA ook kijken of jouw paard of ezel chronische pijnklachten heeft. Bovendien hebben we samen met Brooke Hospital een speciale app ontwikkeld, die in Egypte zal worden gaan ingezet om werkpaarden en werkezels te gaan monitoren. Zo gaan we ook daar proberen het welzijn van paarden en ezels te verbeteren!”