Sommige paarden stuiteren door al het voer dat ze krijgen

Annemarie van der Toorn

voerstress paarden voorkomen

Voerstress en gedragsuitdagingen door voeding; zo voorkom je ze

Haar brave paard werd in een paar maanden tijd onhandelbaar. Vooral tijdens het rijden steigerde en bokte het dier heftig. Toen de amazone viel en haar enkel brak, besloot ze hulp te zoeken bij paardentrainer Annemarie van der Toorn. Wat bleek? Het paard stond bijna letterlijk te stuiteren door de overdaad aan krachtvoer en alle suikers die hij binnenkreeg. Zijn rantsoen werd drastisch versoberd en de eigenares kreeg haar brave paard weer terug.

Annemarie ziet regelmatig overmatig stress en ‘gedragsuitdagingen’ die met voeding of de manier van voeren te maken kunnen hebben. Tijdens haar lezing vertelt ze je daar meer over. Hoe kun je bijvoorbeeld negatieve stress voorkomen tijdens de voerbeurten? En wat heeft het gedomesticeerde paard nou echt nodig aan voeding? “Veel paarden hebben obesitas en krijgen te veel voer”, zegt Annemarie. “Dat komt onder andere omdat sommige eigenaren de hoeveelheden geven die op de voerzak staan, zonder rekening te houden met het ras en de hoeveelheid beweging. Je kan dus beter naar het paard zelf kijken; naar zijn fysieke toestand en zijn gedrag.” Aan de hand van verhalen en beeldmateriaal, geeft ze je praktische tips en informatie.

Annemarie van der Toorn is paardengedragstrainer, docent en auteur van het boek ‘Kijken door de ogen van het paard’. Ze heeft haar eigen bedrijf E-quine.com en biedt de erkende opleiding aan tot Instructeur Paard & Gedrag.

“Sommige paarden staan bijna letterlijk te stuiteren door al het voer dat ze krijgen.”