Je ruiterbrein wil ook een schouderklopje. Maar hoe doe je dat?
Je ruiterbrein wil ook een schouderklopje. Maar hoe doe je dat?
Natuurlijk krijgt je paard een beloning na de les. Maar geef je jouw ruiterbrein ook weleens een schouderklopje? Volgens Afke Teunen mogen we dat best vaker doen. Want iedereen voelt zich wel eens onzeker, gestrest of angstig in het zadel. Jezelf dan een figuurlijke tik met de zweep geven, helpt in ieder geval niet. (een letterlijke tik trouwens ook niet) Wat werkt dan wel? Hoe zorg je ervoor dat je snel weer stevig in je rijlaarzen staat en positief in het zadel zit?
Afke interviewde als journalist tig instructeurs, sportpsychologen en coaches en verzamelde zo de beste mentale tips en tricks. De meest verrassende deelt ze tijdens haar lezing. “Het zijn van die opmerkingen die je eigenlijk op een post-it moet schrijven en in je zadelkast moet hangen.”
Een voorbeeld? Misschien lukt het vandaag niet om die overgang precies op de letter te maken. Langzaam raak je gefrustreerd. Leg je eigen lat dan wat lager. Onthoud dit: jij bepaalt je eigen regels voor jouw succes! Maak het jezelf en je paard dus iets makkelijker. Maak een nieuwe regel voor vandaag. Je wil een nette overgang rijden, net voor, net na, of op die letter. En voilà, succes. Op deze manier stap je na de training met een beter gevoel af, zodat je de volgende keer die lat wel weer een stukje omhoog durft te duwen.
Neem gerust een pen en notitieblokje mee.
Afke Teunen (‘is geen psycholoog, heeft er wel één gehad’) schrijft al ruim twintig jaar over psychologie en de paardensport. Ze schreef meerdere boeken waaronder ‘Tussen je oren, onder je cap’. Haar nieuwste boek heet ‘Paardenmeisjes, de handleiding’. Hierin geeft ze familie en vrienden op een grappige manier meer informatie over de sport en legt ze uit wat er zoal in de hoofden van amazones speelt.
“Jouw ruiterbrein heeft ook schouderklopjes nodig. Dat maakt het rijden nog leuker.”