Revalidatie en de juiste halslengte

Karin Leibbrandt

revalidatie paarden karin leibbrandt

Ze heeft een clubje senioren in revalidatie. “Je zou misschien verwachten dat dat moeizaam is, dat de flexibiliteit eruit is op oudere leeftijd. Maar ik heb er eentje van 26 jaar die nu beter loopt dan zij in haar jonge jaren deed.” Dierenarts Karin Leibbrandt is gespecialiseerd in revalidatie van paarden. Ze geeft uitleg aan de hand van een casus, waaruit blijkt dat ook op latere leeftijd nog veel is te bereiken met de juiste aanpak. “Dit paard heeft meerdere lichamelijke problemen zoals PPID, een slecht SI gewricht en is op jonge leeftijd veel te kort in de hals getraind, wat de bovenlijn geen goed heeft gedaan. Door correct longeerwerk op lengte is zij helemaal opgeknapt.”

In haar verhaal gaat ze in op gezonde training, die voor álle paarden van belang is, ongeacht leeftijd en ras. “De rode draad is het belang van halslengte. Ik laat zien wat er gebeurt met de rug als dit niet correct wordt gedaan en welke blessures er dan ontstaan. Het wordt een praktische uitleg hoe je met het verticale evenwicht aan de slag kunt, zodat iedereen er zelf thuis mee verder kan werken.”

Karin Leibbrandt studeerde in 2002 af als dierenarts aan de Universiteit van Utrecht. Al in haar studie kwam ze erachter dat veel paarden op jonge leeftijd fysieke problemen krijgen door onjuiste training. Ze wilde daar meer mee dan ze alleen genezen. Preventie en meer kennis verspreiden over correcte training, management en fokkerij was haar doel. Daarvoor verdiepte ze zich in orthopedie, rug-, bekken- en halsproblemen, maar ook in voeding en huisvesting. Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest in praktijken en een jaar als docent voor de klas van Hogeschool InHolland kreeg ze zoveel aanvragen voor het oplossen van probleemgevallen, dat ze voor zichzelf begon met Equicare-Plus en 4DimensionsDressage. Naast revalidatietrainingen verzorgt ze opleidingen voor wie meer wil leren over gezonde trainingsmethoden.

“Halslengte is cruciaal voor de gezondheid van de rug.”