De kok van De Paardenkamp

IJsbrand Muller

paardenvoeding oudere paarden

Langer gezond door specifiek voeren

Bij De Paardenkamp is, op de plek van het vroegere winkeltje, een prachtig nieuw voerlokaal gemaakt. Als grapje kreeg beheerder IJsbrand Muller een schort met daarop ‘Kok van De Paardenkamp’. Maar in de praktijk klopt dat eigenlijk wel. Door namelijk paarden te voeren naar hun behoefte, kun je ze langer gezond houden. Bij veel stallen is weinig keuze in soorten voer en worden vaak standaard hoeveelheden gegeven. IJsbrand legt uit wat het voedingspatroon is van paarden en hoe dat verandert als ze meer aan het werk gaan. Bij De Paardenkamp is enorm veel ervaring opgedaan met aangepaste voeding voor oudere paarden. Vooral de moeilijke gevallen, zoals de paarden die mager worden of nauwelijks tanden meer hebben, kunnen met speciale voeding nog een goed leven hebben. IJsbrand geeft letterlijk een kijkje in de keuken en benadrukt het belang van ruwvoer. Dat hoort altijd het hoofdbestanddeel te zijn, omdat de spijsvertering van paarden daarop is aangepast. Maar ja, wat doe je als een paard door leeftijdsgerelateerde kwaaltjes standaard ruwvoer niet meer kan eten?

IJsbrand gaat ook in op de rol van voeding op gedrag. “Er kwam hier een paard binnen dat gewend was aan wel 7 kilo krachtvoer per dag. Hij had last van maagzweren. Wij schakelden hem over op een ruwvoerdieet en hij veranderde compleet. Het werd een tevreden en gezond paard.”

IJsbrand Muller is beheerder bij Stichting De Paardenkamp in Soest. Hij heeft een agrarische achtergrond en voeding van dieren heeft altijd zijn speciale belangstelling gehad. Bij De Paardenkamp houdt hij met zijn collega’s het welzijn van de oudere paarden scherp in de gaten, waarbij oog is voor de individuele behoeften, die soms verschillen. Als hobby is hij enthousiast Shetlanderfokker.

“Door specifiek te voeren, kun je de gezondheid en het gedrag van een paard verbeteren.”