Oudere paarden moet je soms een handje helpen met hun haar

Michelle Houkes

rantsoen paard

Oudere paarden, maar ook paarden met een verminderde weerstand komen soms minder goed door de rui. Die moet je een handje helpen met een goede borstelbeurt. En dat heeft meer voordelen. Borstelen bevordert namelijk ook de bloedsomloop. “En terwijl je je paard poetst kan je hem meteen nakijken op eventuele wondjes of vachtproblemen.”
Michelle Houkes, paardenverzorgster van De Paardenkamp, vertelt je tijdens haar lezing welke vachtproblemen je zoal kan tegenkomen en hoe je ze oplost. Wat moet je bijvoorbeeld doen bij mijt, zomereczeem of regenrot? Michelle geeft je tips. Uiteraard vertelt ze ook meer over de vachtverzorging bij PPID. “We gaan niet alleen de powerpoint bekijken, we gaan ook bij de paarden langs,” zegt Michelle. “Ik laat je kennismaken met een aantal bewoners die wat extra hulp nodig hebben bij de verzorging van hun vacht. Bij sommige Shetlanders scheren we de buik, zodat ze de warmte beter kwijt kunnen en ook die pony’s laat ik zien.”

Een praktische lezing, waarbij je meteen enkele bewoners van De Paardenkamp beter leert kennen.

Michelle Houkes kreeg haar eerste pony toen ze vier jaar oud was. Dus ja, ze is echt met pony’s en paarden opgegroeid. Na de middelbare school volgde ze de opleiding Paardenhouderij en liep ze stage op De Paardenkamp. Ze had het zo naar haar zin dat ze na haar stage als vakantiehulp kwam. Later kreeg ze een vaste plek in de weekenddienst. Inmiddels werkt ze in het vaste team. Ze verzorgt niet alleen de paarden, maar geeft ook rondleidingen aan bezoekers. Die combinatie van paarden én paardenliefhebbers maakt haar werk het leukste werk.

“Oudere paarden moet je soms een handje helpen met hun haar.”