Hoe herken je pijn bij een paard?

Thijs van Loon
12.00 uurPK 9
14.30 uurPK 8

Hoe herken je pijn bij een paard?

Een paard kan niet praten. Hoe kun je toch ontdekken of hij ergens pijn heeft? Anesthesist en dierenarts bij de faculteit Diergeneeskunde Thijs van Loon heeft daar samen met zijn collega’s en veel studenten een hele studie van gemaakt. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van de pijn- en welzijns app (EPWA). Hij geeft in deze lezing uitleg over hoe je pijn bij paarden zelf kunt herkennen. Thijs gaat in op het nut en de beperkingen van VAS-scores, die ook bij de mens gebruikt worden voor pijnscoring. Er bestaan ‘samengestelde pijnschalen’ die wetenschappelijk zijn getest voor diverse soorten pijn, bijvoorbeeld aan benen, na een operatie of bij acute koliek. Er zijn ook onderzoeken gedaan naar de gezichtsuitdrukkingen van paarden met pijn.

Je gaat zelf oefenen met VAS scores en leert alles over het gebruik van de pijnherkenningsapp. “Als je erbij bent geweest kijk je thuis beslist anders en beter naar je eigen paard”, belooft Thijs, die ook ingaat op het werk bij de Donkey Sanctuary in Engeland, waar bij ezels ook onderzoek wordt gedaan naar pijnsignalen bij acute en chronische pijnklachten. Verder vertelt hij over het onderzoek naar pijnsignalen bij jonge veulens, waar op dit moment ook veel aandacht naar uitgaat.

Dr. Thijs van Loon begon als medisch bioloog, maar studeerde in 2000 ook af als dierenarts. Hij werkte in de paardenkliniek van dierenhospitaal Visdonk in Roosendaal. Na drie jaar vertrok hij naar de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht, waar hij zich specialiseerde tot anesthesist. Hij is teamleider van de afdeling Anesthesiologie en Intensive Care en combineert klinisch werk in OK en IC met onderwijs en klinisch toegepast onderzoek.

“Je kunt het je misschien zo niet voorstellen, maar je kunt aan de gezichtsuitdrukkingen van paarden en ezels heel goed aflezen of en hoeveel pijn ze hebben.”