Een nieuwe baan voor oudere paarden

Machteld van Dierendonck

jong en oude paarden

Een nieuwe baan voor oudere paarden

Oudere paarden die ongeschikt zijn geworden voor de sport, kunnen opnieuw aan de bak. Daar pleit gedragsdeskundige Machteld van Dierendonck voor. Welke baan heeft ze in gedachte? “Ze kunnen veulens opvoeden,” zegt ze. Nu gaan veel veulens alleen met leeftijdsgenootjes in de opfok. Die groepen zijn vaak als een kleuterklas zonder juf of meester. Er is niemand om ze rustig te houden en sociale regels te leren. Dominante veulens krijgen zo vaak geen weerstand. Met één of twee oudere, sociale paarden in de groep komt er meer evenwicht en rust, want die kijken niet op of om van iets raars. Ook leren de dominante veulens zo beter manieren en daar heeft de eigenaar later weer profijt van “Paarden groeien beter op in een gemengde groep”, zegt Machteld.

Ook tijdens een rit in de trailer of een bezoek van de hoefsmid of dierenarts kan het oudere paard helpen. De aanwezigheid van een ervaren en rustige soortgenoot, maakt dit soort situaties minder stressvol voor een jong paard. Zowel merries als ruinen kunnen als opvoeder aan de slag.

Heb jij een ouder of juist jong paard? Kom naar de lezing van Machteld.

Dr. Machteld van Dierendonck is klinisch etholoog en gespecialiseerd in het behandelen van gedragsproblemen bij paarden. Ze is erkend door het Europese Veterinair Specialisten College als gedrag- en welzijnsexpert, heeft haar eigen praktijk (Equus Research & Therapy) en is de behandelaar van de Gedragspoli Paard van de Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht. Daarnaast geeft ze les in diergedrag en welzijn op de faculteiten diergeneeskunde van de universiteiten Utrecht, Gent en Antwerpen. Ze is ook nauw betrokken bij Keurmerk Paardenwelzijn.
Machteld heeft vijf IJslandse paarden waaronder een 33-jarige merrie.

“Onze oude ruin Sörli was geweldig in het opvoeden van veulens.”