Een gezonde paardenweide
Een weiland met lekker groen gras, wat is er heerlijker voor een paard. Nou, schijn bedriegt. Niet alle weides zijn geschikt voor paarden. Te suikerrijke of te arme weides qua vitamines en mineralen kunnen voor grote gezondheidsproblemen zorgen.
Maar wat is dan wel een gezond weiland en hoe kun je dat aanleggen? Daarover gaat Harmke Schrijver van Horse & Habitat je alles uitleggen. Zij vertelt over het belang van een goede bodemgezondheid en hoe je dat kunt meten, grassoorten die geschikt zijn voor paarden en de manier om deze te zaaien. Daarnaast kan ze je adviseren over de beste manier van beweiding, bemesting en de wet- en regelgeving die daarmee samenhangt. “Voor oudere paarden is dat niet anders dan voor jongere, al hebben ze een hogere vitamine-, mineralen- en eiwitbehoefte. Het belang van een gezonde bodem wordt vaak onderschat. Het is een kringloop, zonder een gezonde bodem geen goed gras, geen gezond paard en geen gezonde mest.”
Veel mensen hebben hun paard bij een pensionstal staan, waar ze weinig tot geen invloed hebben op zaken als weidebeheer. Toch is ook voor deze groep het verhaal van Harmke interessant. “Ik leer je hoe je een gezonde weide kunt herkennen. En ik geef tips hoe je op een slimme manier kunt omgaan met weidegang, als er maar weinig gras beschikbaar is. Dat kan helpen bij het kiezen van de juiste pensionstal. Of je geeft de raadgevingen door aan je stalhouder. Want het is mogelijk om van elke weide een gezond paardenweiland te maken.”
Harmke Schrijver heeft een achtergrond in de dier- en veehouderij. Ze studeerde diermanagement en werkte onder andere bij de NVWA als inspecteur op het gebied van meststoffen. Ze was ook projectleider monitorings-onderzoek rundvee bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Haar liefde voor paarden en de voeding gerelateerde klachten die haar eigen paard Cas had, maakte dat ze zich ging verdiepen in weidebeheer voor paarden en daar haar eigen adviesbureau in begon. Je kunt bij Harmke terecht voor cursussen en advies op maat.
“Met goed weidebeheer is veel gezondheidswinst bij paarden te behalen.”