Ouderdomskwaal of ziekte?
Je oudere paard vermagert. Heeft dat te maken met de leeftijd of is er iets anders aan de hand? Paardenarts Astrid van den Brom van de Universiteit Utrecht gaat in op het grijze gebied tussen ouderdomskwalen en ziekten. “Het is belangrijk om in een vroeg stadium te onderkennen wat er aan de hand is als een paard vermagert. Je moet zorgen dat je er op tijd bij bent, anders wordt het lastiger om hem weer helemaal op gewicht te krijgen. Hoe ouder een paard wordt, hoe belangrijke preventieve gebitszorg is, dat is al een eerste stap. Maar daar zijn eigenaren meestal wel mee bezig. Waar mensen zich niet altijd bewust van zijn is dat de rangorde tussen paarden onderling verschuift, waardoor oudere paarden soms niet lang genoeg bij hun eetplekken kunnen. Dan is er op zich lichamelijk niets aan de hand, maar werkt het kuddegedrag tegen. In dat geval is het belangrijk om ze apart bij te voeren en daar in alle rust te laten eten.”
In haar lezing legt Astrid uit wat je zelf kunt doen om een ouder paard op gewicht te houden, maar ook wat de signalen zijn om de dierenarts erbij te halen. Ze gebruikt foto’s om haar verhaal te illustreren. “Speciale voeding, wát voor voeding, maar ook wat voor medicatie kan eventueel verlichting bieden, zodat een paard een kwalitatief leven behoudt. Daar ga ik op in. Vanzelfsprekend mag iedereen vragen stellen, zodat we ook praktijksituaties kunnen bespreken.”
Astrid van den Brom-Spierenburg (39) ging na haar afstuderen als eerstelijns paardenarts aan het werk in Limburg en Brabant. Ze maakte de overstap naar de paardenpraktijk van de faculteit diergeneeskunde in Utrecht, maar is bij deze universiteit inmiddels actief als specialist inwendige ziekten. Ze is er tevens docent en doet promotie-onderzoek op gebied van infecties bij pasgeboren veulens. “Ook dat gaat om leeftijdsspecifieke aandoeningen, maar dan wel aan de hele andere kant van het spectrum.”
Hoewel niet echt van huis uit meegekregen, zit haar liefde voor paarden diep. “Ik weet niet zo goed wat het is. Een paard reageert puur en spiegelt je. Je kunt er echt contact mee hebben. Ik denk dat het me dicht bij de natuur brengt.” Ze heeft altijd gereden, maar dat staat sinds de komst van haar drie kinderen op een laag pitje. “Maar ik heb de wens nog wel om weer eens op te stappen.”
“Een ouderdomskwaal is niet altijd een ziekte, maar tijdig onderkennen is wel belangrijk.”