Paardenhoeven gezond houden
Na de lezing van hoefsmid Gijsbert Bouw kijk je anders naar de hoeven van je paard. Dat is althans het doel. En dat wil Gijsbert bereiken door je veel beeldmateriaal te laten zien, onder andere van veulenhoeven, want daar begint de verzorging. Hij vertelt bijvoorbeeld hoe je de stand van de benen en hoeven kan beoordelen en waar je afwijkingen aan kan herkennen. Want een paard kan alleen jong fit en gezond oud worden met een correcte stand en gezonde hoeven.
Hoefbevangenheid behandelt hij niet aan de hand van foto’s, maar met een heus doorgezaagd en geprepareerd been. Volgens Gijsbert kunnen veel eigenaren zich namelijk moeilijk voorstellen wat hoefbevangenheid precies inhoudt en het been laat goed zien dat het hoefbeen door de zool drukt. “Dan begrijp je meteen waar de pijn zit.”
Uiteraard vertelt de smid ook wat je als verzorger kan doen om paardenhoeven gezond te houden. Hij geeft tips voor het behandelen van schimmels, rotstraal en hoefzweren en hij bespreekt de keuze om wel of geen ijzers te gebruiken.
Gijsbert Bouw is sinds 1997 gediplomeerd hoefsmid. Hij volgde diverse specialistische opleidingen over hoefverzorging en orthopedisch hoefbeslag. Ook is hij lid van de Nederlandse vereniging van hoefsmeden (NVvH) en van Certified European Farrier (CEF) wat inhoudt dat hij bijscholingen volgt en up-to-date blijft. Hij is al ruim twintig jaar de vaste hoefsmid van De Paardenkamp.
“Het correct en regelmatig bekappen van hoeven is belangrijk voor paarden met en zonder ijzers.”