De biomechanica van het paard

Amber Koppen
11.00 uurPK 8
15.30 uurPK 8

“Als je besluit met een paard te gaan werken, is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hij pijnvrij blijft bewegen en zich fijn voelt.” Dat zegt paardendierenarts en chiropractor Amber Koppen. Zij wil je daarom meer uitleg geven over de biomechanica van het paard en je laten zien hoe een paard hoort te bewegen en op welke manier jij hem kan ondersteunen. Want als een paard van jongs af aan op de juiste manier beweegt, zal hij op latere leeftijd minder last krijgen van rugproblemen. Amber geeft je hiervoor praktische tips en adviezen.

Het fit houden van een paard is volgens Amber overigens een teamsport. Het gaat om het totale management en een samenwerking tussen ruiter, dierenarts, chiropractor, hoefsmid en zadelmaker. Als eigenaar en ruiter ben je uiteraard wel het belangrijkste teamlid en juist daarom is het goed je te verdiepen in de anatomie en biomechanica van je paard. Tijdens deze lezing krijg je de kennis die je nodig hebt.

Amber Koppen is erkend paardendierenarts, gediplomeerd veterinair acupuncturist (STEHD), veterinair chiropractor (IAVC) en Dry needle therapeut. Daarnaast is ze instructrice en paardentrainer. Zelf heeft ze twee paarden, waaronder een sportpaard waar ze ZZ-licht mee start. Haar andere paard is 21 jaar en loopt geen wedstrijden meer.

“Voorkomen is beter dan genezen. Zo simpel is het echt als het om slijtage bij oudere paarden gaat.”