Wat is welzijn en wie bepaalt dat?

Machteld van Dierendonck
11.00 uurPK 9
14.30 uurPK 9

“Paarden van nu zijn gewend om alleen te leven. Die hebben geen maatjes meer nodig.” Misschien heb je de uitspraak al eens gehoord. Maar klopt het ook? Nee. En volgens Machteld van Dierendonck, gedragsdeskundige en specialist op het gebied van paardenwelzijn, zijn er meer misverstanden over de behoeften van paarden. Die zal ze ophelderen op de Dag van het Oudere Paard.

Tijdens haar lezing legt Machteld precies uit wat welzijn nou eigenlijk is, hoe je het kan meten en waar de ‘regels’ op gebaseerd zijn. Dat doet ze aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken. Neem bijvoorbeeld de emoties van dieren. Uit een Brits onderzoek blijkt dat 80% van de Engelse paardenliefhebbers zeker weet dat een paard zich trots kan voelen. Daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Slechts 48% van die mensen denkt dat een paard verdriet kan voelen en dat kunnen ze juist wél. Als een merrie haar veulen verliest of als een paard zijn maatje kwijtraakt zijn er duidelijk gedragsveranderingen zichtbaar en lichamelijk stressreacties meetbaar die vergelijkbaar zijn met de reacties van mensen in vergelijkbare situaties.

Heb je een open mind en wil je het welzijn van je paard (nog meer) verbeteren? Dan is dit de lezing voor jou.

Machteld van Dierendonck is etholoog en gespecialiseerd in het behandelen van gedragsproblemen bij paarden. Ze is erkend door het Europese Veterinair Specialisten College als gedrag- en welzijnsexpert, heeft haar eigen praktijk, Equus Research & Therapy en is de behandelaar van de Gedragspoli Paard van de Faculteit Utrecht. Daarnaast geeft ze les in diergedrag en welzijn op de faculteiten diergeneeskunde van de universiteiten Utrecht, Gent en Antwerpen. Ze is nauw betrokken bij Keurmerk Paardenwelzijn. Haar motto is: “Denk als een paard, niet voor een paard.” Machteld heeft vijf IJslandse paarden waaronder een 31-jarige merrie.

“Welzijn in geen luxeproduct.”