Een blij paard is een mentaal gezond paard

Bastiaan de Recht
11.00 uurPK 11
14.30 uurPK 11

Sport, plezier en de band met je paard, daar wil ruiter en trainer Bastiaan de Recht het over hebben tijdens zijn lezing. Want een paard hoort niet alleen fysiek fit en pijnvrij te zijn. Om hem mentaal gezond te houden, zijn plezierige trainingen en een goede band net zo belangrijk. En dat mag in de sport best wat meer aandacht krijgen, vindt Bastiaan “Een paard dat gezond en blij blijft in zijn hoofd, blijft lichamelijk langer fit.”

Het is noodzakelijk dat het paard de juiste training krijgt zodat hij in staat is om je pijnvrij te dragen. Maar hoe houd je die trainingen leuk voor jou en je paard? Dat is de uitdaging. Als één van jullie twee het plezier kwijtraakt, worden trainingen namelijk moeizamer. Dat heeft weer een nadelig effect op het welzijn van het paard. Bastiaan helpt je met praktische tips over de invulling van trainingen voor zowel jonge als oudere paarden en paarden van verschillende niveaus van africhting. Je gaat ook met hem op zoek naar een goede mix tussen inspanning en ontspanning. “Het wordt een lezing met een positieve insteek waarbij plezierig trainen en een fijne band voorop staan.”

Bastiaan de Recht is (mede) oprichter van de NCSAH, een dressuuropleiding waar ruiters en instructeurs opgeleid worden met meer inzicht in het fysieke en mentale welzijn van het moderne (sport)paard. Ook start Bastiaan meerdere paarden in de Subtop. Met zijn merrie Equiscio’s Vivendi rijdt hij Grand Prix en met zijn Lipizzaner Siglavy Bonavia start hij in de Lichte Tour.

Zijn oude wedstrijdpaard, roepnaam Bolle, is vorig jaar op 32 leeftijd overleden.

“We willen allemaal een connectie met ons paard, anders waren we wel op een fiets gaan zitten. Aan die connectie kun je samen werken.”