Hoefbevangenheid voorkomen en behandelen

Janneke Sleutjens
11.00 uurPK 2
14.30 uurPK 2

Wat is hoefbevangenheid, hoe herken je het en wat moet je doen als je paard het heeft? Paardenarts Janneke Sleutjens vindt dat elke paardenhouder de antwoorden op deze vragen moet weten. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk om snel in te grijpen bij hoefbevangenheid, omdat dat chronische, onomkeerbare veranderingen in de ondervoet kan voorkomen. Het is uiteraard net zo belangrijk om voldoende kennis te hebben over preventie. “Paarden die op jonge leeftijd al meerdere keren bevangen worden, hebben later ook een grotere kans op problemen”, zegt Janneke.

Deze lezing is dus als een spoedcursus hoefbevangenheid met veel praktische tips en informatie over verzorging, stalmanagement, therapiemogelijkheden en medicatie. Daarbij krijg je het laatste nieuws over therapeutisch beslag. Janneke heeft daar het afgelopen jaar veel ervaring mee opgedaan. Al haar feitelijke kennis ondersteunt ze zoveel mogelijk met foto’s, anatomisch beeldmateriaal en korte filmpjes.

Hoefbevangenheid komt bij paarden en pony’s van alle leeftijden voor, maar er is wel een relatie met Cushing of PPID. Op De Dag van het Oudere Paard is daar natuurlijk extra aandacht voor.

Janneke Sleutjens is een erkend paardenarts. Ze heeft een jaar in Amerika gewerkt, twee jaar in Engeland en is nu alweer enkele jaren verbonden aan de ambulante kliniek voor paarden van de Universiteit Utrecht. Haar belangstelling gaat vooral uit naar interne ziekten en oogproblemen.

‘Als paarden gezonde voeten houden, leven ze vaak langer en hebben ze bovenal een fijner leven zonder chronische pijn.’