Gebitsverzorging van het paard, nu en straks

Ellen van Leeuwen
11.00 uurPK 6
14.30 uurPK 6

paard maagzweren Paardenkamp

Wanneer moet een paard voor het eerst naar de tandarts? Liefst voordat hij een bit in zijn mond krijgt. “Het is goed om te weten dat er geen scherpe randen of andere belemmeringen in zijn mond zijn”, zegt dierenarts Ellen van Leeuwen, specialist in paardentandzorg. “Bepaalde problemen kunnen namelijk de voor-achterwaartse beweging van de kaken over elkaar belemmeren, waardoor nageven moeilijker wordt. En als het bit tegen een wolfskiesje komt, kan dat pijn doen.” Die eerste controle en behandeling, meestal rond het derde jaar, kan de ervaring in het begin van de africhting een stuk prettiger maken. En dat heeft weer een positieve invloed op de verdere carriere van je paard.

Naast een jaarlijkse tandartscontrole kun je zelf ook helpen het paardengebit gezond te houden. Ellen raadt je bijvoorbeeld aan het paard zijn ruwvoer van de grond te laten eten en liever niet uit een hooiruif of net, die hoog opgehangen zijn. “Als het paard zijn hoofd naar beneden beweegt, slijten de kiezen vanzelf natuurlijk af, net als bij het grazen in de wei.” Tijdens de lezing laat Ellen het je zien en geeft ze je meer praktische tips voor preventieve tandzorg.

Sommige ‘oudjes’ gaan op De Paardenkamp pas voor het eerst naar de tandarts. De verzorging richt zich dan voornamelijk op onderhoud en een comfortabel leven. Ook voor deze curatieve tandverzorging geeft Ellen je adviezen.

Dierenarts Ellen van Leeuwen is gespecialiseerd in tandheelkunde voor paarden. Ze werkt alweer 29 jaar bij dierenartsenpraktijk Nijkerk-Wellensiek. Samen met haar collegs Marjan Thesingh en Ewout van den Ouwelant behandelt ze de gebitten van de bewoners van De Paardenkamp. Ellen heeft vier paarden, waaronder een ouder paard van 23.

“Een paard dat niet goed kan eten, kan hierdoor gezondheidsproblemen krijgen. En een paard met pijn in zijn mond, voelt zich ongelukkig. Tandzorg heeft dus direct invloed op het welzijn.”