Paardenverzorging

Lindy Kamphorst
12.00 uurPK 2
15.30 uurPK 2

De paarden van De Paardenkamp dragen zelden dekens, staan het hele jaar door buiten in een groep, gaan elk jaar naar de tandarts en worden alleen ontwormd na mestonderzoek. En gezien de hoge leeftijden die ze bereiken, mogen we best concluderen dat deze aanpak goed is voor hun gezondheid. Nog mooier: het zijn dingen die jij jouw paard ook kan bieden. Lindy Kamphorst, verzorgster van de Paardenkamp, helpt je met veel praktische adviezen.

Tijdens de lezing is er extra aandacht voor vacht- en gebitsverzorging. Bij paarden die voor het eerst dekenloos gaan, moet je namelijk wel opletten voor regenrot. Bij oudere paarden geeft de rui soms problemen. Lindy kent trucs om ze sneller van hun wintervacht af te helpen. Goede gebitsverzorging vanaf jonge leeftijd kan later veel problemen voorkomen. Lindy legt uit hoe je dat het beste aanpakt. En ook (kudde)gedrag komt aan bod. “Want oudere paarden hebben nog weleens een dipje. Dan eten ze hun voer niet op, zonderen ze zich af of doen ze dingen die ze normaal niet doen. Daar moet je oplettend op zijn.”

Lindy Kamphorst is paraveterinair. Haar stage voor die studie volgde ze op De Paardenkamp. Dat wilde ze graag, want daar kwam ze als jong meisje al regelmatig op bezoek. Na haar stage bleef Lindy in de zomervakanties en op sommige zondagen voor de oude paarden zorgen. Eenmaal afgestudeerd kreeg ze er een fulltimebaan aangeboden en die nam ze graag aan. Dat is nu alweer zes jaar geleden.

“Om paarden gezond ouder te laten worden, moet je vooral oplettend zijn.”