Beter stalmanagement

Mariette Kunst
12.00 uurPK 11
15.30 uurPK 7

Ook op stal heeft een paard vrije beweging, ruwvoer en vrienden nodig. Dat zijn tenslotte basisbehoeften. Zelfs als hij maar een paar uurtjes per dag in zijn box staat, wil je dit zo prettig mogelijk maken. Mariette Kunst van opfokbedrijf Stal Breukelhof legt je uit hoe je dat doet. En dat heeft alles te maken met het verbeteren van het stalmanagement. “Het gaat om de hoogte van de stallen, het klimaat, daglicht, frisse lucht en…groepshuisvesting!”

Mariette verzorgt vooral veel veulens en paarden tot 3,5 jaar. Die groeien allemaal sociaal op in groepen van zo’n twintig soortgenoten. “Een grotere groep geeft rust, omdat het paard dan een grotere keuze aan vrienden heeft. Vergelijk het met een schoolklas. Met maar drie andere leerlingen, moet het wel echt goed klikken om leuk te zijn.” Naast stalmanagement zal ze tijdens haar lezing dus ook ingaan op socialisatie en het gedrag in de groep. En natuurlijk neemt ze veel foto’s van schattige veulens mee.

Mariette Kunst heeft een opleiding human resource management gevolgd in Amsterdam, maar haar hart lag bij de paarden. Toen ze de kans kreeg om samen met haar vriend een eigen opfokbedrijf te beginnen, twijfelde ze dan ook geen moment. Inmiddels bestaat stalbreukelenhof.nl alweer vier jaar. Er staan 75 ‘blije paarden’ op stal, de meeste onder de vier jaar oud.

‘Een paard dat als veulen fijn en sociaal opgroeit, heeft daar op latere leeftijd nog steeds voordeel bij.’