Pijnherkenning bij het paard, hoe werkt dat?

Thijs van Loon
10.00 uurPK 9
13.30 uurPK 9

Een app waarmee je stap voor stap kunt uitvinden hoeveel pijn jouw paard heeft als er iets mis is met hem. Toekomstmuziek? Niet als het aan anesthesist Thijs van Loon ligt. Hij heeft met zijn team onderzoek gedaan naar verschillende manieren van pijnherkenning bij paarden. Dat is niet eenvoudig. Een mens kan zeggen waar het pijn doet en hoeveel. Een paard niet. Uitgebreid internationaal onderzoek heeft geleid tot zogenaamde ‘samengestelde pijnschalen’, die voor verschillende aandoeningen kunnen worden gebruikt. Aan de hand van vele elementen, waaronder gezichtsuitdrukkingen, die ook bij de mens en andere diersoorten gebruikt worden voor pijnscoring, kan worden vastgesteld hoeveel pijn een paard ervaart. De volgende stap is dat deze informatie toepasbaar wordt gemaakt voor paardeneigenaren en dierenartsen via een app. Daarvoor is door de universiteit van Utrecht een crowdfunding actie gestart. Nog een interessante ontwikkeling? In Engeland wordt onderzoek gedaan naar pijnschalen die bruikbaar zijn voor paarden die onder het zadel worden gereden. Daarbij blijken namelijk ook duidelijke veranderingen in de mimiek zichtbaar, die iets zeggen over wat een paard ervaart.

Thijs van Loon vertelt je er alles over. Na deze lezing, die wordt verduidelijkt met foto’s en filmmateriaal, kijk je thuis beslist anders (en beter) naar je eigen paard.

Thijs van Loon begon als medisch bioloog, maar studeerde in 2000 ook af als dierenarts. Hij werkte in de paardenkliniek van dierenhospitaal Visdonk in Roosendaal. Na drie jaar vertrok hij naar de Universiteits Kliniek voor Paarden in Utrecht, waar hij zich specialiseerde tot anesthesist. Hij is hoofd van de afdeling Anesthesiologie en Intensive Care en combineert klinisch werk in OK en IC met onderwijs en klinisch toegepast onderzoek.

“Het is best opvallend dat je pijn bij paarden objectief kunt vaststellen door alleen te kijken naar het hoofd en de mimiek”.