Soepele ruiter, soepel paard

Barbara van den Broek
10.00 uurPK 5
13.30 uurPK 5

Ben jij je bewust van je houding te paard? Vaak zijn ruiters druk bezig met hoe hun paard loopt. Ze gaan daarbij te veel alleen uit van het paard. Maar hoe jij erop zit en wat jij doet is van invloed op zijn manier van bewegen. Een stijve ruiter zorgt voor een stijf paard. Klim je op zijn rug met een hoofd vol stress en een lijf vol spanning, dan heeft dat direct invloed op je ontspannen zit. Het is belangrijk om je bewust te worden hoe je erop zit, als je paard je niet begrijpt, er van alles beweegt en flappert, of je zo krom als een banaan rondgaat.

Ruiterfitness is populair en het is goed dat ruiters bewust met hun lichaam bezig zijn. Maar zitspecialist Barbara wil een stap verder gaan. Hoe moet je met je lichaam omgaan te paard? Hoe minder ‘ruis’ je geeft qua onbedoelde bewegingen, hoe kleiner en zuiverder je hulpen doorkomen en hoe duidelijker het is voor je paard. Barbara geeft oefeningen waarmee je zelf aan de slag kunt.

Barbara van den Broek rijdt van jongs af aan paard, naast haar praktijk voor oefentherapie Cesar. Houding en zit van de ruiter heeft haar altijd gefascineerd. De ontmoeting met de Australische ‘zitgoeroe’ Richard Weis markeerde voor haar een ommekeer, waarna ze besloot haar werk en hobby te combineren. Barbara helpt ruiters met en zonder fysieke problemen om hun houding en balans te paard te verbeteren. Door de focus op de balans van de ruiter te leggen, verbetert de houding en beweging van het paard.

‘Paardrijden is geen monoloog, maar een dialoog.’