Voeding bij te dikke paarden
Bij oude paarden is overgewicht zelden een probleem. Maar van de overige volwassen paarden heeft zo’n 60 procent overgewicht en is tussen de 15 en 20 procent zelfs obees. “Overgewicht wordt de norm en daarom valt het eigenaren minder op”, zegt Veerle Vandendriessche, dierenarts en voedingsdeskundige. Verontrustend, want overgewicht is aan allerlei ziektes gerelateerd.
Wanneer je je jongere paard op gewicht houdt, heeft hij een grotere kans om gezond oud te worden. Maar hoe weet je nu of jouw paard te dik is? Veerle gaat het je uitleggen. Je kan namelijk een lichaamsconditie score uitrekenen. Die geeft het verschil aan tussen gezond gewicht, overgewicht en obesitas.
Uiteraard geeft Veerle je ook tips en adviezen om je paard gezond te laten afvallen en op een gezond gewicht te houden. “Dat draait om voeding en management, die combinatie. Het gaat om weidegang, de bodembedekking in de stal, het aantal maaltijden, arbeid, het soort voer en zelfs het gebruik van dekens.” Veerle gaat ervoor zorgen dat je thuis meteen het eventuele overgewicht van je paard kan aanpakken.
Veerle Vandendriessche studeerde in 2005 af als dierenarts met specialisatie paard. Ze heeft bij verschillende gemengde praktijken gewerkt (gezelschapsdieren en paarden) in zowel Nederland als België. Toen besloot ze verder te studeren. In september staat nog één examen gepland en daarna mag ze zich, als één van de weinigen, Europees specialist noemen op het gebied van voeding voor paarden. Inmiddels werkt ze niet meer als praktiserend dierenarts, maar als voedingsdeskundige bij Pavo. Ze begeleidt onderzoeken, optimaliseert de producten en deelt haar kennis, zoals ze ook doet tijdens de Dag van het Oudere Paard.
“Eigenaren zien vaak niet dat hun paard obees is. Daar begint het mee.”