Hoe houd je je paard zo lang mogelijk fit?

Morgan Lashley
12.00 uurPK 3
14.30 uurPK 3

Als je al op jonge leeftijd begint met buikspier- en rompstabiliteitsoefeningen en je houdt dat vol, dan heb je de beste kans dat je paard gezond oud wordt. Paardenarts Morgan is gespecialiseerd in revalidatie. Zij legt uit hoe je paarden zo lang mogelijk fit kunt houden. Beweging is daarbij het toverwoord. Maar hoeveel en wat precies? Want bij oudere paarden is het wel zaak dat je de hoeveelheid belasting aanpast. Regelmaat is nodig, maar hoge intensiteit juist weer niet. Ook paarden die veel in de wei staan hebben training nodig. Ze bewegen daar namelijk niet allemaal evenveel en gerichte oefeningen voor spierontwikkeling en -behoud op de juiste plekken is belangrijk.

Artrose en vermindering van spierkracht zijn voorbeelden van problemen die zich kunnen voordoen bij een ouder paard. Daar is met gerichte oefeningen nog veel aan te verbeteren. Oudere paarden kunnen na een blessure ook weer terugkomen op niveau, al duurt dat soms wat langer. Aan de hand van filmpjes en foto’s leer je waar je op moet letten, welke oefeningen je kunt doen en ook wanneer het verstandig is om de dierenarts erbij te halen.

Morgan Lashley is van jongs af een ambitieuze dressuuramazone. Ze reed internationaal mee bij de Junioren en Young Riders en zat in 2000 in het Nederlands team. Daarnaast studeerde ze diergeneeskunde in Utrecht. In 2009 studeerde ze af als paardenarts met speciale belangstelling voor de wervelkolom, begeleiding van sportpaarden, blessurepreventie en revalidatie. Ze volgde tevens de opleiding tot osteopaat en chiropractor. In Hazerswoude heeft ze haar eigen revalidatiecentrum opgezet, met onder andere een aquatrainer, waar ze met haar kennis als ruiter en paardenarts al veel paarden succesvol terug op niveau heeft gebracht. Daarnaast is Morgan als auteur werkzaam voor het kennisplatform Paardenarts.nl waar zij bijdragen levert aan de rubriek Blessures & Revalidatie.

Meer informatie via www.SHHP.nl.

“Wacht niet tot je paard oud is. Begin op tijd met buikspiertraining.”